08.08.2018 00:19

Reorganizarea stațiunilor de cercetare, în vizorul Ministerului Agriculturii

Reorganizarea stațiunilor de cercetare, în vizorul Ministerului Agriculturii
Galerie foto

*„Acestea trec de la Ministerul Cercetării la Ministerul Agriculturii și o să li se asigure și sursa de finanțare. Deci aceste centre de cercetare nu se desființează, cum s-a vehiculat în unele surse media, ci se reorganizează, iar datoriile vor fi preluate de către stat, prin Ministerul Agriculturii”, a declarat deputatul PSD de Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

*Stațiunea de Cercetări Pomicole Voinești, care a fost înființată în anul 1950, a ajuns, la un moment dat, la datorii de ordinul miliardelor de lei vechi

Violeta Stanciu


 

Lăsate de izbeliște, în ultimii 29 de ani, stațiunile de cercetare pomicolă din România au ajuns într-un mare impas din cauza datoriilor imense pe care le-au acumulat în timp, dar și din cauza faptului că nu se pot susține din punct de vedere financiar, fără niciun fel de ajutor din partea statului. Un exemplu elocvent în acest sens este Stațiunea de Cercetări Pomicole Voinești, care a fost înființată în anul 1950 și care a ajuns, la un moment dat, la datorii de ordinul miliardelor de lei vechi. Amplasată în centrul bazinului pomicol de pe Valea Dâmboviței, activitatea stațiunii a fost structurată pe trei direcții prioritare, respectiv cercetare științifică, producție pomicolă și valorificarea cercetărilor proprii în sectorul pomicol.

„Aceste unități nu mai pot continua, nu mai au resurse financiare”

În sprijinul acestor unități, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a pregătit un proiect de hotărâre pentru reorganizarea stațiunilor de cercetare agricolă, despre care, în județul Dâmbovița, a vorbit deputatul Corneliu Ștefan. „În România sunt 13 stațiuni de cercetare agricolă, printre care și cea de la Voinești. Ministerul Agriculturii are un proiect de hotărâre de guvern privind reorganizarea acestora. Interpelarea mea, câtre ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost în sensul de a-i ajuta pentru că aceste unități nu mai pot continua, nu mai au resurse financiare pentru desfășurarea activității. Deci au datorii foarte mari și nu mai pot continua în acest sens. Prin această reorganizare ei trec de la Ministerul Cercetării la Ministerul Agriculturii și o să li se asigure și sursa de finanțare. Deci aceste centre de cercetare nu se desființează, cum s-a vehiculat în unele surse media, ci se reorganizează, iar datoriile vor fi preluate de către stat, prin Ministerul Agriculturii”, a declarat deputatul PSD de Dâmbovița, Corneliu Ștefan.