25.01.2023 00:20

Reindustrializarea României

Reindustrializarea României
Galerie foto

Cărțile de istorie ne învață că regimul comunist a trecut la o dezvoltare a României după ideile sovietice. Totuși, România lui Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a opus cu îndârjire planurilor ce ar fi avut drept scop transformarea țării într-o simplă furnizoare de produse agricole pentru lagărul socialist. Așa era în anii ’60.

Revoluția din ’89 a adus multe schimbări în societatea românească, printre care și privatizarea industriei românești. Anii au trecut, iar sub ochii noștri a avut loc o revoluție industrială globală, în special datorită tehnologiei digitale. România, de 16 ani în Uniunea Europeană, a realizat în ultimii 30 de ani o creștere economică puternică, iar acum ne uităm spre viitor cu încredere.

Fără doar și poate, industria este motorul economiei și la nivelul Europei se redefinesc strategii pentru secolul al XXI-lea. Desigur, avem reguli stricte referitoare la competiție, important fiind să nu distorsionăm piața internă implementată în 1993. Totuși, există problema competitivității față de alte țări, și mă refer în special la puterile economice SUA și China. Este de notorietate tema ajutoarelor de stat americane, iar dacă ne întreptăm spre China, puțini sunt convinși că există cu adevărat un sector privat necontrolat de sistem.

Pentru ca situația să fie și mai complicată, Uniunea Europeană este campioana ecologizării planetei, cu implicații directe asupra contextului legislativ pentru industriile de pe continent. Disputele economice din timpul administrației Trump, dar și prețul energiei, au ca și consecință dezvoltarea pragmatică a conceptului de autonomie strategică la nivelul UE, chiar și la nivelul resurselor minerale.

În acest cocktail contemporan, România trebuie să fie agilă pentru a dezvolta țara și reindustrializa anumite segmente strategice. Ideea de a face parte dintr-un sistem de campioni industriali europeni prinde tot mai mult. Inițiativele comisarului european Thierry Breton (francez, desigur) au tot mai multă consistență. Chiar și Margrethe Vestager este de acord acum cu „modificări ale regulilor UE privind subvențiile pentru a permite temporar țărilor să se potrivească pachetului de subvenții din SUA”.

Este un moment favorabil pentru România de a intra în nucleul dur al dezvoltării economice europene. E timpul evaluăriilor strategice și creionării din punct de vedere operațional al  metodele cele mai indicate.

 

 

Dan Luca