07.12.2017 00:20

Regele Mihai I și Târgoviștea

Regele Mihai I și Târgoviștea
Galerie foto

GEORGE COANDĂ

 


 

Între Regele Mihai I și orașul Târgoviște a existat, de-a lungul timpului, o legătură și de suflet, și de educație patriotică, respectiv ostășească. Să le amintim, pe scurt: ● 1930. Ca urmare a scrisorii regelui Carol al II-lea, adresată ministrului Armatei, de a fi „însumat” în controalele Liceului Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, „iubitul MEU fiu, Măria sa Mihaiu, Mare Voievod de Alba Iulia, pe ziua de 25 octombrie, când împlinește 9 ani”, acesta este într-adevăr „însumat” la celebra instituție de învățământ cunoscută și sub denumirea de „Cuibul Șoimilor”, sub Ordinul de Zi din 22 octombrie al comandantului liceului, colonelul C. Pascu, fiind înscris pe prima filă a catalogului clasei I (de altfel, promoția sa, a 23-a, îi va purta numele). Pe durata anilor de școlarizare, moștenitorul Tronului, Mihai I de România, chiar dacă la Palatul Regal din București se va fi organizat o „clasă specială”, instrucția militară o va efectua la Liceul „Nicolae Filipescu”, oficial figurând ca absolvent, în 1940, al acestei instituții de învățământ.

● 1933. Regele Carol al IIlea, însoțit de moștenitorul Tronului, principele Mihai, face o vizită prilejuită de dezvelirea unei plăci aniversare fixată pe turnul de la intrare cu inscripția: „Liceul Militar de Gardă. Regele Carol al II-lea, cap al Liceului. 1932”. Profesorul de muzică și cunoscutul compozitor Aurel Bobescu a compus un imn interpretat la primirea oficială de către elevi: „E zi de sărbătoare. / Primim cu mult alai / Pe-al nostru Rege Carol / Și fiul său Mihai”. ● 1935. Spre sfârșitul lunii mai, Marele Voievod de Alba Iulia, principele Mihai, participă la cursurile elevilor din promoția a 25-a la Liceul Militar de Gardă „Nicolae Filipescu”, însoțit de 11 colegi din „clasa specială” de la Palatul Regal. În Cartea de Memorii, intitulată „Șoimii de la Mănăstirea Dealu”, autorii Nicolae Roboiu și Sorin Enescu își amintesc că „timp de o săptămână, am dus împreună viața de elevi după programul de la Mănăstirea Dealu. Am mâncat și dormit împreună, ne-am jucat, am sărit capra, am mers în excursii împreună, vlăstarul regesc cunoscând astfel de mic viața pe care o duceau copiii țării”. ● 1936. Principele Mihai este prezent la Liceul Militar „Nicolae Filipescu”, participând la lecții practice de istorie și de religie, la întreceri sportive și la demonstrații străjerești.

● 2001, 8 septembrie. Cu prilejul comemorării a patru secole de la martiriul voievodului Mihai Viteazul, Regele Mihai I, împreună cu Regina Ana, soția Majestății Sale, a participat la acest eveniment, la Mănăstirea Dealu, laolaltă cu președintele Ion Iliescu, cu fostul președinte Emil Constantinescu, cu Patriarhul Teoctist și cu prim-ministrul Adrian Năstase. Evenimentul a fost organizat cu exemplară rigurozitate de Înaltpreasfințitul Părinte dr. Nifon Mihăiță, Arhiepiscopul Târgoviștei. „Jurnal de Dâmbovița” a surprins în paginile sale acest moment. Într-un semnificativ interviu acordat atunci ziarului nostru, Regele Mihai I, la întrebarea vizând „reconcilierea națională”, a răspuns astfel: „A venit timpul unor astfel de reconcilieri (...). Trebuie să ne împăcăm între noi, românii! Să fim uniți!”. Și despre Târgoviște, urbe pentru a cărei istorie a avut o profundă admirație, a declarat că „este, în fond, un simbol etern al românității”. Iar Târgoviștea îi va fi etern recunoscătoare.