06.02.2017 00:18

Reconversia în pomicultură tinde către "zero"

Reconversia în pomicultură tinde către
Galerie foto

❚ Din păcate, pe Valea Dâmboviței, renumită în țară pentru pomicultură, foarte puțini producători au șansa să acceseze fonduri europene și să intre în acest program de reconversie, din cauza condițiilor impuse ❚ Și totuși, salvarea fermierilor de pe Valea Dâmboviței a venit de undeva, și anume de la măsurile 6.1 și 6.3 „ferme de semisubzistență” care s-au dovedit a fi mult mai accesibile pentru pomicultorii autohtoni ❚ „În afara acestor două forme de sprijin, altele nu mai întrezăresc la orizont pentru pomicultură. Numai dacă se vor schimba ghidurile și vor apărea condiții mai prielnice pentru producătorii mici. Din păcate, se consideră că acești producători mici nu fac agricultură performantă, lucru neadevărat, cel puțin la legume și fructe”, a semnalat președintele Asociației Pomicultorilor Dâmbovița, ing. Ion Oprea

VIOLETA STANCIU


Reconversie „zero” pe fonduri europene în pomicultură! În acest sens, președintele Asociației Pomicultorilor Dâmbovița, ing. Ion Oprea, și-a exprimat regretul că, din păcate, pe Valea Dâmboviței foarte puțini au șansa să intre în acest program de reconversie, din cauza condițiilor impuse. Și totuși, salvarea fermierilor de pe Valea Dâmboviței a venit de la măsurile 6.1 și 6.3 „ferme de semisubzistență” care s-au dovedit a fi mult mai accesibile pentru pomicultorii autohtoni. O altă problemă majoră cu care se confruntă pomicultorii dâmbovițeni este criza forței de muncă, mai ales în perioada de recoltare.

„Poți să ai o suprafață de 6000-8000 mp și pe bucățica aceasta să faci agricultură performantă”

„Acestea au fost condițiile stabilite pentru reconversie și din păcate nu am reușit să ducem suprafețele mai jos... Mult mai accesibile au fost, pe fonduri europene, acele măsuri de sprijin pentru tinerii fermieri, 6.1 și 6.3 - ferme de semisubzistență - care s-au mișcat chiar binișor. Zic eu că, în afara acestor două forme de sprijin, altele nu mai întrezăresc la orizont pentru pomicultură. Numai dacă se vor schimba ghidurile și vor apărea condiții mai prielnice pentru producătorii mici. Din păcate, se consideră că acești producători mici nu fac agricultură performantă, lucru neadevărat, cel puțin la legume și fructe. Poți să ai o suprafață de 6000-8000 mp și pe bucățica aceasta să faci agricultură performantă. Deci cine spune că trebuie să ai numai 10-20 ha pentru a fi performant, se înșeală. Încet - încet or să-mi dea dreptate numai dacă ne referim la mâna de lucru la recoltat. O cauză de prelungire a perioadei de recoltat este lipsa forței de muncă. Nu există așa ceva, nu ai de unde lua atâția oameni care să-ți culeagă mere pe Valea Dâmboviței, în perioada optimă, și atunci se descucă fiecare cum poate. Acest lucru e din ce în ce mai greu. La fel, să caut o persoană care să meargă cu tractorul și care să facă și o parte din lucrări, este foarte greu de găsit”, este semnalul tras de președintele Asociației Pomicultorilor Dâmbovița, ing. Ion Oprea.