14.11.2019 00:16

Recipientele de pest icide se predau la fitofarmacii

 Recipientele de pest icide se predau la fitofarmacii
Galerie foto

❚ Este vorba despre acele de recipiente fabricate din plastic ❚ „În prezent toate fitofarmaciile autorizate de noi au contracte cu cei care lucrează pentru SCAPA sau cu cei care preiau ambalajele, pentru că aceste ambalaje intră la categoria deșeuri periculoase, iar fermierii au obligația să le predea la fitofarmacii, dacă nu au contracte ferme în acest sens”, a declarat șeful Oficiului Fitosanitar Dâmbovița, Florina Nițescu

 

V. STANCIU


Fermierii mici care folosesc produse de protecția plantelor specifice culturilor agricole au obligația să predea ambalajele goale la fitofarmaciile de pe raza județului Dâmbovița! Este vorba de ambalajele din plastic, de peste 1 litru, în care s-au aflat pesticide, care fac parte din categoria deșeurilor periculoase. S-a mers pe această soluție, a fitofarmaciilor, pentru că acestea se găsesc pe întreg cuprinsul județului Dâmbovița și pot fi accesate de către toți fermierii mici. Potrivit șefului Oficiului Fitosanitar Dâmbovița, Florina Nițescu în cazul fermierilor mari nu sunt probleme din acest punct de vedere pentru că de regulă aceștia au contracte ferme cu firmele colectoare.

„Ambalajele goale, de peste 1 litru, se returnează”

„O activitate desfășurată de noi în luna octombrie a constat în distribuirea de materiale informative în ceea ce privește utilizarea durabilă a BTT –urilor, respectiv a produselor de protecția a plantelor. Este vorba de niște afișe în vederea informării și a conștientizării fermierilor privind utilizarea produselor privind manipularea ambalajelor goale, a eventualelor surplusuri de soluții care rămân. Ambalajele acelea goale, tot ce înseamnă ambalaj rigid (din plastic), de peste 1 litru, se returnează. Există Programul SCAPA, care este de doi ani de zile, care are două campanii pe an, în lunile martie și octombrie, și au puncte de colectare. În prezent toate fitofarmaciile autorizate de noi au contracte cu cei care lucrează pentru SCAPA sau cu cei care preiau ambalajele, pentru că aceste ambalaje intră la categoria deșeuri periculoase, iar fermierii au obligația să le predea la fitofarmacii, dacă nu au contracte ferme în acest sens. Fermierii mari de regulă au contracte. Cei mici se pun de acord cu fitofarmaciile și stabilesc o perioadă în care predau aceste ambalaje și primesc în schimb un proces verbal de predareprivire, iar fitofarmaciile, la rândul lor, le predau la cei care colectează”, a declarat șeful Oficiului Fitosanitar Dâmbovița, Florina Nițescu.