20.06.2022 00:14

Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,

Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
Galerie foto

*Problema este că și în cazul autorecenzării au fost multe chestionare care nu s-au putut valida! 

 

Interviu cu ec. Elena Brezeanu,

directorul Direcției Județene de Statistică Dâmbovița

Rep.: La nivel național, peste două milioane de chestionare completate online, în faza de autorecenzare, au fost invalidate. Persoanele respective trebuie să aștepte recenzorul acasă pentru a se recenza?

- Este adevărat că nu au fost validate chestionarele pentru că unii s-au autorecenzat voluntar, alții s-au autorecenzat voluntar printr-un recenzor ARA în spațiile special amenajate de primării, dar nu s-au făcut înregistrările corect, sunt greșeli... Noi mergem acum la cei care nu s-au autorecezat să-i recenzăm prin interviu, în etapa a doua prin interviu față în față.

Rep.: Când se termină recenzarea în teren?

- Cei care nu s-au autorecenzat vor primi vizita unui recenzor acasă. Acesta va lăsa o înștiințare, mai ales în mediul urban cu numărul de telefon al recenzorului, cu numele acestuia pentru a se stabili o dată ulterioară când să revină recenzorul la locuința respectivă.  Recenzare în teren se termină pe 17 iulie 2022.

Rep.: Oamenii care nu vor fi găsiți la domiciuli, din motive obiective, vor fi amendați?

- Refuzul de a furniza recenzorului date sau de a primi vizita recenzorului sau furnizarea de date eronate constituie contravenție și se sancționează cu amendă, dar nu am cunoștință până la această oră că sunt persoane care nu vor să se  recenzeze. În situația în care persoana nu este de găsit, din motive obiective, este plecată în perioada aceasta, poate să-l sune pe recenzor pentru că se pot lua datele și offline sau se pot lua de la rude, vecini, administratori de bloc, dar bineînțeles cu acordul persoanei în cauză.

Rep.: Ziua liberă, în cazul autorecenzării, până când se poate solicita la angajator?

- Ziua liberă a fost numai pentru autorecenzare, fie că s-au autorecenzat din confortul propriu, fie au fost autorecenzați de un recenzor ARA. Acum nu se mai dă ziua liberă, în cazul recenzării față în față. Cei care s-au autorecenzat  au o perioadă de un an de zile în care pot solicita ziua liberă, de comun acord cu angajatorul.

 

 

Violeta Stanciu