28.11.2014 00:09

Realitatea din mentalitatea balcanică

Realitatea din mentalitatea balcanică
Galerie foto

MĂDĂLIN RĂDUCU


Sârbul Dragan Nesic poate fi considerat al doilea proiect cu antrenor străin din istoria recentă a CSM-ului. Fantoma grecului Dikeoulakos parcă încă mai bântuie prin Sala Sporturilor echipa de baschet. De-abia acum, acolo se vede cât de importantă este acea sută de mii de euro neplătită. Pentru formația de volei, în vară s-a schimbat radical strategia.

Nesic a ajuns la CSM prin schema clasică, agenția de sport. Dragan este un tip extrem de deschis, sociabil. În interviul acordat cotidianului nostru, a răspuns fiecărei întrebări, chiar dacă a avut un fel puțin ciudat de a explica problema, în sensul că nu a abordat-o frontal, ci a detaliat-o la maximum. Mentalitatea sârbului este interesantă, pentru că, la prima vedere, aceasta se pliază pe realitatea românească. De altfel, el s-a lovit din plin de acest „hop” în momentul în care a vrut să facă transferuri, refuzat pe rând de mai multe jucătoare. Chiar dacă a ratat Cupa Balcanică, momentul rămâne important în istoria recentă, povestită excelent de Nesic.

Municipalul avea la data respectivă un culoar extraordinar, simțit și de șefi, deplasați cu mare alai la Ankara. Dar, calculele de acasă nu s-au potrivit cu cele din târgul turcesc, fiindcă Illbank a câștigat, apelând la toate artificiile posibile, ca un club profesionist, atâta timp cât ele s-au aflat în limita regulamentului. Poate așa se explică și căderea de formă din debutul sezonului. La final, urmează piesa de rezistență. Priviți încă o dată titlul interviului. Vorbele sunt bine învelite, acoperite cu măiestrie, mai degrabă o referire fină la atitudinea jucătoarelor din unele meciuri. Nu trebuie să uităm această atitudine a jucătoarelor, pentru că ne-am confruntat cu ea și în sezonul trecut, când am jucat cu CSM București.

Nu uitați acuzele de blat sau non combat de atunci. Poate că Nesic știe ceva, dar încă nu e hotărât să pună cu adevărat punctul pe „i”. Dincolo de asta, rămâne viitorul. Încă am în minte momentele din iarna lui 2013, când Dikeoulakos a fost dat afară de la CSM. Reluați declarațiile grecului din perioada în care a antrenat la Târgoviște: „omogenitatea jucătoarelor, proiect serios, pe termen lung”. Aceste principii presupun timp, mult timp, care în astfel de sporturi, practicate în România, nu există. Ideile se regăsesc oarecum și în discursul lui Dragan Nesic. Din păcate pentru el, timpul este același ca și acum doi ani. Răbdarea, la fel.