18.09.2017 00:17

Răvășitul oilor la Runcu, la a 26-a ediție

Răvășitul oilor la Runcu, la a 26-a ediție
Galerie foto

❚ Anul acesta, pe lângă târgul tradițional și spectacolele populare, cel mai important eveniment a avut loc sâmbătă, când a fost dezvelit și sfințit monumentul din „Vârful lui In” ❚ Realizat sub forma unei cruci, monumentul a fost ridicat în memoria eroilor runceni și a eroilor militari transmisioni ști din Armata Română, Regimentele 22 și 62 Dâmbovița, ambele decorate pentru eroismul lor chiar de către Regele Ferdinand

CORVIN DUMITRICĂ


Weekendul trecut toate drumurile au dus la… Runcu. Mii de dâmbovițeni și nu numai au participat sâmbătă și duminică (16 și 17 septembrie a.c.) la unul dintre cele mai frumoase evenimente tradiționale din județul Dâmbovița, Răvășitul oilor. Sărbătoarea a fost organizată de Primăria și Consiliul Local Runcu, alături de Consiliul Județean Dâmbovița, și a cuprins, pe lângă tradiționalul târg, mai multe evenimente cultural artistice și spectacole folclorice. Cel mai important eveniment a avut loc sâmbătă, când în prezența primarului comunei Runcu, Gheorghe Brebeanu, a oficialităților locale și județene, a parlamentarilor Adrian Țuțuianu, Oana Vlăducă și Corneliu Ștefan, precum și a numeroși invitați din Dâmbovița și din județele vecine, a fost dezvelit și sfințit monumentului din „Vârful lui In”. Realizat sub forma unei cruci, monumentul a fost ridicat în memoria eroilor runceni și a eroilor militari transmisioniști din Armata Română, Regimentele 22 și 62 Dâmbovița, ambele decorate pentru eroismul lor chiar de către Regele Ferdinand. Dâmbovițenii, dar și cei din județele vecine așteaptă în fiecare an jumătatea lunii septembrie, tocmai pentru a participa la această sărbătoare pastorală de la Runcu:

● „Vin de câțiva ani aici și îmi place foarte mult. Este o zonă foarte frumoasă și ne simțim foarte bine la acest eveniment tradițional”.

● „Este pentru prima oară când vin și îmi place. Este multă voie bună, este o adevărată sărbătoare”.

● „Sunt din Runcu. Am ținut neapărat să fiu astăzi aici. Am venit în fiecare an și o să vin cât o să mai pot”.

● „Suntem cu niște prieteni și am venit să cumpărăm brânză de burduf și pastramă. Aici găsim cele mai bune alimente, produse tradiționale care nu se găsesc oriunde”.

Petrecerea a ținut două zile, iar duminică a continuat până noaptea târziu, atunci când pe dealul Runcului au fost aprinse focurile de tabără, iar pe cer au încântat focurile de artificii.Răvășitul oilor este unul dintre cele mai frumoase evenimente care marchează sfârșitul anului pastoral, momentul în care, după o vară în munții dâmbovițeni, oile se întorc acasă la proprietarii lor și se pregătesc pentru iernat. Autoritățile locale de la Runcu, precum și cele județene, s-au declarat fericite că încă se mai păstrează vie această tradiție și au promis că o vor susține și cinsti așa cum se cuvine și de acum înainte. Anul acesta s-a desfășurat a 26-a ediție a Răvășitului oilor.