19.10.2020 00:10

Rămas bun, Puiu Decebal Neagu!

Rămas bun, Puiu Decebal Neagu!
Galerie foto

❚ Decebal Neagu a prins două promovări în Divizia A la Târgoviște, cu Metalul (1961) și CS (1977). Are 108 meciuri jucate pe prima scenă a fotbalului românesc, pentru Siderurgistul Galați, Universitatea Craiova, FCM Reșița și CS Târgoviște, cu 18 goluri marcate ❚ Pe malurile Dunării i s-a spus ,,Pele al Galațiului”, perioadă în care a prins și lotul național UEFA. În Bănie a fost coleg cu Oblemenco, țarălungă sau Deselnicu, iar la Reșița cu Dudu Georgescu ❚ ,,A fost liderul fotbaliștilor, adulatul tribunelor din Galați, Craiova sau Reșița, dar cele mai calde aplauze le-a cules aici, în preajma Văii Voievozilor, un fel de cartier nepoluat, târgoviștean, acolo unde s-a născut”, scria regretatul ziarist Lucian Grigorescu ❚ A lucrat ca inginer în industria alimentară, a fost și președinte al Clubului Sportiv Târgoviște, activând pentru o scurtă perioadă și la nivelul Comisiei Județene de Arbitri


COSTIN MIHAI


Puiu Neagu m-a fascinat dintotdeauna. Afișa un aer tineresc, stăpânea ironia fină și, categoric, era un erudit. Omul știa carte, ca absolvent al Institutului Politehnic Galați (Facultatea de Industrie Alimentară), iar discuțiile noastre se transformau rapid în mici concursuri de cultură generală. Era pedant, elegant, studiat și avea o limbă tare ascuțită. Nu vorbea niciodată fără argumente solide, părea că știe orice, pur și simplu te strivea prin inteligență și șmecherie, dacă te prindea descoperit. și era relaxat, cu zâmbetul în colțul buzelor, prea smart pentru generația lui.

Fotbalist de clasă

Decebal Neagu a prins două promovări în Divizia A la Târgoviște, cu Metalul (1961) și CS (1977). Are 108 meciuri jucate pe prima scenă a fotbalului românesc, pentru Siderurgistul Galați, Universitatea Craiova, FCM Reșița și CS Târgoviște, cu 18 goluri marcate. Pe malurile Dunării i s-a spus ,,Pele al Galațiului”, perioadă în care a prins și lotul național UEFA. În Bănie a fost coleg cu Oblemenco, Țarălungă sau Deselnicu, iar la Reșița cu Dudu Georgescu. Pe 29 iulie 1978 a avut parte de un memorabil meci de retragere, la Târgoviște, cu Dinamo. ,,A fost liderul fotbaliștilor, adulatul tribunelor din Galați, Craiova sau Reșița, dar cele mai calde aplauze le-a cules aici, în preajma Văii Voievozilor, un fel de cartier nepoluat, târgoviștean, acolo unde s-a născut”, scria regretatul ziarist Lucian Grigorescu. A lucrat ca inginer în industria alimentară, a fost și președinte al Clubului Sportiv Târgoviște, activând pentru o scurtă perioadă și la nivelul Comisiei Județene de Arbitri.

Refuzat să deschidă un meci Chindia – Craiova, anul trecut

L-am văzut pe Decebal Neagu jucând fotbal, dar și tenis, la peste 60 de ani. Era foarte inteligent pe teren și lovea mingea incredibil, în special cu piciorul. Altfel, nu făcea excese, mânca atent, nu consuma alcool și nu fuma. Îmi plăceau pantofii lui retro, cu toc foarte înalt, dar și stilul vestimentar, de băiat de oraș. Anul trecut, pe 9 noiembrie, ar fi trebuit să dea lovitura de începere la Ploiești, pe ,,Ilie Oană”, într-un meci Chindia Târgoviște – Universitatea Craiova. Merita din plin, era un gest de recunoștință pentru trecutul său fotbalistic în ambele orașe. S-a opus un ,,ilustru” conducător de club, nu i s-a părut potrivit. ,,Ce Decebal Neagu?! Mai multe meciuri am eu în Divizia A”. Urât!

Ultima emisiune, cu Titi Ionescu, pe final de an 2018

Pentru mine a fost o onoare să-l cunosc pe Decebal (Puiu) Neagu și să-l am ca invitat la emisiunea pe care o moderez la Columna TV. A venit de mai multe ori, ultima dată pe final de an 2018, alături de un alt nume greu al fotbalului târgoviștean, Constantin (Titi) Ionescu. La final, am ținut să păstrăm o amintire foto, pentru eternitate. Cu ele rămânem, cu amintirile. Rămas bun, nea Puiu! Dumnezeu să te binecuvânteze în ceruri!