12.03.2019 15:15

Provocările zilnice ale unui crescător de capre

Provocările zilnice ale unui crescător  de capre
Galerie foto

Ștefan Khalil


Activitatea de creștere a caprelor presupune numeroase obstacole în județul Dâmbovița, de la lipsa forței de muncă, până la neacordarea fondurilor europene pentru dezvoltarea fermei. În comuna Comișani, Bogdan Iorga se confruntă zilnic cu astfel de provocări. Împreună cu tatăl său, a continuat tradiția familiei, transmisă din generație în generație, de creștere a caprelor, iar acum face parte din Asociația Caprirom, cea mai mare din țară în acest domeniu. Pe lângă profitul cu care s-a ales, Bogdan Iorga a întâmpinat și multe dificultăți, despre care ne-a vorbit într-un interviu în exclusivitate pentru „Jurnal de Dâmbovița”.

„Capra este o uzină de lapte”

Rep.: Ce v-a determinat să începeți această activitate de creștere a caprelor?

Bogdan Iorga: În primul rând pasiunea pe care o am pentru animale. Al doilea motiv a fost că am vrut să ajut la continuarea tradiției în familia mea și nu în ultimul rând cerința foarte mare de lapte și brânză pe piața din Târgoviște.

Rep.: Câte capre aveți în efectiv și câtă matcă?

B.I.: Avem în toată ferma 160 de capre și 140 de matcă.

Rep.: Se câștigă bine în afacerea de creștere a animalelor?

B.I.: Este un profit bun, dar ca să ajungi la rezultate ai nevoie de răbdare. Reușești să ai un profit dacă știi să pui în balanță toate problemele; aici mă refer la faptul că trebuie să știi exact ce fel de hrană să oferi animalelor, iar tratamentele medicale trebuie să fie de calitate, atât cele preventive, cât și cele după îmbolnăvire. Numai așa poți ajunge la rezultate mari. Capra este o uzină de lapte, dar trebuie să știi cum să lucrezi în acest domeniu.

„Ne-ar fi ajutat foarte mult să existe un centru de prelucrare de lapte și brânză”

Rep.: Aveți probleme în desfacerea produselor?

B.I.: Nu, doar că pierdem foarte mult timp la vânzare. Ne-ar fi ajutat foarte mult să existe un centru de prelucrare de lapte și brânză. Munca noastră s-ar ușura și nu am mai pierde atât de mult timp cu vânzarea lui. O altă problemă reală și nu doar în fermele de creștere a animalelor este lipsa forței de muncă. Nu mai găsești oameni care vor să muncească.

Rep.: Primăria închiriază suprafețe de pășunat crescătorilor de capre?

B.I.: Sigur că da, Primăria din Comișani ne-a fost de mare ajutor. Am primit 23 de hectare pe Islazul Comunal. Pot să spun că avem o legătură deschisă cu primăria din comună. Accesarea de fonduri europene, un eșec total

Rep.: Cu ce alte provocări v-ați confruntat de-a lungul anilor?

B.I.: Am vrut să accesez fonduri europene, dar din păcate a fost un eșec total. A fost o provocare și încă este pentru mine, dar un proiect e foarte greu de obținut în momentul de față.

Rep.: În condițiile actuale, vă gândiți să creșteți efectivul de capre?

B.I.: Sigur că da. Îmi doresc foarte mult să cresc numărul de animale, dar să se creeze facilități. Trebuie să le oferim animalelor condiții cât se poate de bune pentru a crește efectivul lor.