22.08.2016 00:25

Protestele din industria de apărare, încurcate de... concedii

Protestele din industria de apărare, încurcate de... concedii
Galerie foto

❚ Anunțate cu periodicitate lunară, pichetările de la Ministerul Economiei vor avea loc și luna aceasta, însă spre sfârșitul ei, atâta timp cât mai mulți lideri sindicali din țară sunt în concedii ❚ Potrivit liderului sindical morenar, Constantin Bucuroiu, chiar dacă a apărut această situație, protestele merg înainte, atâta timp cât în sistem problemele sunt uriașe ❚ Din lista de revendicări, amintim doar veșnica problemă a lipsei Legii apărării, la care se adaugă modernizarea și dotarea uzinelor de profil, dar mai ales trecerea industriei de apărare în subordinea directă a guvernului

VIRGIL VOINESCU

 


 

Exceptând SC Automecanica Moreni, unde agenda acestei perioade este respectată și se văd deja primele mici rezultate, vacanța de vară a dat peste cap programul sindicaliștilor din industria de apărare națională. Liderul Sindicatului „Dreptatea” din Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu, secretar pe probleme de apărare și ordine publică în cadrul Federației Naționale Sindicale „Solidaritatea Metal” din Cartel Alfa, ne-a declarat că programul de pichetare pentru salvarea a ceea ce se mai poate din industria de apărare - anunțat cu periodicitate lunară - în august va fi întârziat, motivul fiind „perioada de concedii a liderilor de sindicate din țară”.

„Și Ministerul Economiei se face foarte vinovat de multe lucruri care nu s-au realizat”

„Deschis în luna iulie în fața Palatului Cotroceni, mutat ulterior la sediul Ministerului Economiei, programul pichetărilor pentru salvarea industriei de apărare națională va fi întârziat până către ultima săptămână a lunii curente. Foarte mulți sunt plecați în vacanță. Pichetarea este planificată și luna aceasta și se va ține la Ministerul Economiei, așa cum s-a decis. Dar dacă în privința uzinei Automecanica Moreni se poate spune că luna august arată unele realizări, nu același lucru a existat în uzinele industriale din țară. Repet, pe lista de revendicări sindicale din industria de apărare națională și Ministerul Economiei se face foarte vinovat de multe lucruri care nu s-au realizat în această perioadă. Așa încât pichetul va fi organizat. Nu este suficient că lucrurile, într-un anume fel, s-au mișcat doar la Automecanica unde a apărut și o primă comandă, ce-i drept pe reparații, dată de Ministerul Apărării Naționale. Pe total industrie, sunt probleme foarte mari. De aceea, spre finalul lunii august, în ultima săptămână, sindicaliștii din sectorul industriei de apărare vor fi din nou în fața sediului Ministerului Economiei”, a declarat liderul sindical Constantin Bucuroiu.

Revendicări sindicale

Lista de revendicări a sindicatelor din apărare cuprinde o serie de probleme importante, de maximă complexitate. Principalele revendicări se referă la: promovarea pachetului legislativ, începând cu proiectul de lege al industriei de apărare și până la elaborarea Legii mentenanței, cu introducerea obligativității de a realiza mentenanța la producători, evaluarea programelor de înzestrare a Armatei Române, aici pornind cu stabilirea priorităților de achiziții și atribuire directă către industria națională de apărare, ținându-se cont de interesul esențial de securitate națională („cum fac și alte state”, potrivit liderului sindical) și ajungând la analiza și deciziile pentru capacitățile de mobilizare („aici în grup comun cu MAI, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale - ANRSPS și MApN”), apoi alocări bugetare și transferuri către agenții economici cuprinși cu sarcini în Planul național de mobilizare în conformitate cu Legea 477 din 2003 și alte revendicări „cu mare importanță în sistemul de apărare național”, între acestea modernizarea și retehnologizarea uzinelor pe specific și reconsiderarea cercetării și dezvoltării în sectorul de apărare și trecerea industriei de apărare în subordinea directă a guvernului.