23.11.2023 00:16

Protestele angajaților din sistemul public, în vizorul opiniei publice

Protestele angajaților din sistemul public, în vizorul opiniei publice
Galerie foto

În contextul protestelor din sistemul public care au cuprins mai multe județe din țară, angajații Direcției de Sănătate Publică, cei de la Casa Județeană de Pensii și cei ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială din Dâmbovița se alătură acestui val de nemulțumiri, solicitând mărirea salariilor. Într-un demers spontan, salariații protestează zilnic timp de două ore, exprimându-și astfel dezacordul față de nivelul actual al salarizării.

Reporterii cotidianului nostru au stat de vorbă cu mai mulți dâmbovițeni pentru a afla părerile și opinii ale cetățenilor cu privire la aceste proteste spontane ale angajaților din sistemul public, întrebându-i dacă sunt argumentate cerințele angajaților din sistemul public și care sunt șansele să obțină aceste majorări salariale?

*Este firesc să-și dorească salarii mai mari. Muncesc în domenii esențiale, iar efortul și devotamentul lor ar trebui recunoscute și în mod financiar.

*Sănătatea și asistența socială sunt fundamentale. Dacă acești oameni nu sunt mulțumiți de salariile lor, atunci cu siguranță există o problemă ce trebuie rezolvată urgent.

*Este ușor să ceri, dar eu nu știu cât de justificate sunt aceste cerințe ale lor. Nu pot să spun că am fost nemulțumit de personalul de la Casa de Pensii, că mă mai duc pe acolo și mi s-au părut întotdeauna niște oameni profesioniști. Dar nu știu dacă putem spune la fel și despre cei de la DSP.

*Am înțeles că protestează pentru că au fost lăsați în urmă în privința salariilor. Trebuie să se facă ceva, altfel riscul de demotivare și de scădere a calității serviciilor crește.

*Protestele ar trebui să trimită un semnal puternic către autorități. Dacă acești oameni nu sunt mulțumiți, poate e timpul să se reevalueze modul în care sunt evaluate și apreciate munca lor.

*E clar că sunt nemulțumiți și cred că au dreptate. Însă, e important ca această situație să fie rezolvată în mod responsabil și echitabil, astfel încât să nu existe consecințe negative asupra sistemului public.

Protestele angajaților din sistemul public reflectă frustrările acumulate în timp și nevoia de a recunoaște contribuția esențială a acestor profesioniști. Este esențial ca autoritățile să asculte și să găsească soluții care să răspundă atât preocupărilor angajaților, cât și necesităților sistemului public în ansamblu.

 

 

 

Ștefan Khalil