10.09.2021 00:20

Proteste masive în Apărare, negocieri la orizont

Proteste masive în Apărare, negocieri la orizont
Galerie foto

*Secretarul de stat, Daniela Nicolescu a transmis reprezentanților ASIAA disponibilitatea la dialog și a lansat acestora invitația de a participa, cel mai probabil săptămâna viitoare, la Guvern, la o întâlnire extinsă cu reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Muncii și Protecției Sociale, alături de specialiști din MEAT, pentru a găsi soluții punctuale la revendicările ridicate.

 

Timp de două zile, pe 7 și 8 septembrie,  reprezentanții sindicatelor din industria de apărare au protestat la București, atât în fața Guvernului României, cât și în fața Ministerului Economiei, pentru a cere factorilor decidenți găsirea de soluții viabile  pentru salvarea acestei industrii, dar și pentru apărarea drepturilor salariaților.

În urma protestelor de stradă, Daniela Nicolescu, secretar de stat în Ministerul Economiei, a avut joi, 8 septembrie 2021, o rundă de discuții cu reprezentanții Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică (ASIAA), pentru a analiza revendicările acestora și a găsi soluții la problemele semnalate. La discuții a participat și secretarul de stat Terente Ciui. Principalele aspecte prezentate de președintele ASIAA, Constantin Bucuroiu, au vizat comenzile din partea MapN, continuarea programului de modernizare și retehnologizare a companiilor, modificarea Legii 232/2016 și alte aspecte legislative privind industria de apărare, precum și salarizarea personalului și necesitatea existenței unei strategii referitoare la pregătirea forței de muncă specializate. Secretarul de stat, Daniela Nicolescu a transmis reprezentanților ASIAA disponibilitatea la dialog și a lansat acestora invitația de a participa, cel mai probabil săptămâna viitoare, la Guvern, la o întâlnire extinsă cu reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Muncii și Protecției Sociale, alături de specialiști din MEAT, pentru a găsi soluții punctuale la revendicările ridicate.

,,Prim-ministrul Florin Cîțu și-a exprimat dorința ca această întâlnire să aibă loc cât mai curând posibil, având în vedere importanța funcționării industriei de apărare, domeniu strategic al economiei naționale”, a transmis secretarul de stat.

Aceasta a solicitat liderilor sindicali să pregătească puncte de vedere concrete pe subiectele menționate, pentru a le putea susține în cadrul discuțiilor cu reprezentanții guvernamentali. De asemenea, Daniela Nicolescu i-a informat pe participanții la dialog în legătură cu faptul că legea nr. 232/2016 privind industria națională de apărare va intra din nou în Parlament și le-a solicitat să transmită amendamente, care vor fi ulterior analizate în comisii. Demnitarul a ținut să sublinieze că programele de reorganizare vor fi discutate cu fiecare filială în parte, obiectiv, cu participarea conducerilor și a sindicatelor. La rândul său, Constantin Bucuroiu, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică (ASIAA) a mulțumit pentru deschiderea la dialog și a exprimat disponibilitatea alianței sindicale de a colabora cu conducerea companiei Romarm și cu autoritățile pentru a dezvolta cele mai bune strategii pentru industria de apărare. La întâlnirea de la sediul Ministerului Economiei au participat reprezentanți ai ASIAA, alături de directorul general ROMARM și directorul Direcției Industria de Apărare.

 

,,Președintele Klaus Iohannis a fost informat cu privire la problemele

cu care se confruntă Industria Națională de Apărare”

 

„Joi, 09.09.2021, Departamentul Securității de Stat a invitat o delegație ASIAA la Palatul Cotroceni. Domnul general Ion Oprișor a informat delegația sindicală că președintele Klaus Iohannis a fost informat cu privire la problemele cu care se confruntă Industria Națională de Apărare și asigură de tot sprijinul Președintelui și a Departamentului Securității de Stat pentru rezolvare. S-a exprimat satisfacția asupra modului cum au decurs discuțiile și au speranța că domnul ministru Virgil Popescu și domnul ministru Nicolae Ciucă vor depune toate eforturile pentru rezolvarea problemelor cu sprijinul departamentului”, a transmis ieri Constantin Bucuroiu, președintele ASIAA.

Violeta Stanciu