17.08.2017 00:18

Protest amânat pentru negocieri

Protest amânat pentru negocieri
Galerie foto

❚ Astăzi, în urma negocierilor dintre reprezentanții sindicali și ministrul Justiției, Tudorel Toader, pe seama nemulțumirilor din penitenciare, se decide dacă o să mai fie vreun protest ❚ Printre revendicările sindicale se numără eliminarea discriminării salariale între angajații din sistemul național de apărare, majorarea salariilor cu 15% similar instituțiilor din cadrul familiei ocupaționale apărare, siguranță națională și ordine publică

VIRGIL VOINESCU

 


Sindicatele lucrătorilor din penitenciare au amânat mitingul de protest programat să aibă loc azi, 17 august, la sediul Ministerului Justiției. Potrivit liderului Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare Filiala Găești, Dan Vlădescu, ieri, 16 august, au fost reluate negocierile între reprezentanții sindicali și ministrul Justiției, Tudorel Toader. „Lucrătorii din Penitenciare sunt încă în alertă. Vom vedea dacă găsim înțelegere sau nu. În funcție de aceasta, de rezultatele discuțiilor de azi (n. r. 16 august), sindicatele vor decide dacă se impune repunerea pe tapet a protestului anunțat și a altor acțiuni sindicale viitoare”, ne-a declarat Dan Vlădescu, precizând că, în situația în care vor exista proteste sindicale va fi o participare masivă, undeva cu peste 2000 de oameni din toată țara, inclusiv din județul Dâmbovița. „O acțiune viitoare de protest, dacă va fi, va avea participare din sistemul penitenciar din toată țara. Va fi un miting cu 2000 de oameni. Noi în sistem avem 12 000 de oameni în 44 de unități din țară. Dintre aceștia între 10 și 20 de oameni vor participa la protest, desigur și din Dâmbovița. Concret, dislocăm 2000 de oameni pentru că restul, prin natura serviciului, lucrează, astfel că nu putem disloca mai mulți”, a mai spus liderul Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenitenciare Filiala Găești, Dan Vlădescu.

Revendicări sindicale

Lucrătorii din penitenciare, printre altele, acuză și solicită ministrului Justiției, Tudorel Toader, eliminarea discriminării salariale între angajații din sistemul național de apărare, majorarea salariilor cu 15% similar instituțiilor din cadrul familiei ocupaționale apărare, siguranță națională și ordine publică. Aceștia mai cer: renunțarea la modificarea Legii nr. 223 din 2015 privind pensiile militare de stat prin care baza de calcul este profund modificată inclusiv prin eliminarea sporului de pericol acordat pentru riscurile profesionale; Modificarea Legii nr. 153 din 2017 privitor la sporul pentru munca prestată în zilele de repaos săptămânal și sărbători legale, în sensul redenumirii dreptului ca majorare, în caz contrar dreptul fiind inaplicabil (plafonul sporurilor este de 30%); Reorganizarea urgentă a unităților din sistemul penitenciar având prioritate unitățile care sunt în pericol să devină nefuncționale din cauza statelor de funcții prea mici în raport cu misiunile; soluții pentru construirea de unități; diminuarea numărului de ore suplimentare care, anual se ridică la peste un milion, îmbunătățirea condițiilor de muncă și măsuri de protecție a personalului contra agresiunilor și, de asemenea, modificarea statutului special al funcționarilor publici din sistemul penitenciar conform proiectului convenit între Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor și sindicate, precum și retragerea proiectului susținut în acest moment de Ministerul Justiției, prin care doar se asprește regimul sancțiunilor aplicabil salariaților, ignorându-se modificările deosebit de importante necesare în planul carierei și schimbarea denumirii în poliție penitenciară.