28.05.2015 00:25

Proiectul șoselei de centură a fost salvat

Proiectul șoselei de centură a fost salvat
Galerie foto

❚ Câștigătoarea licitației pentru modernizarea și reabilitarea drumului de centură este o asociere dintre două firme, SC Good Prod SRL și SK 13 Pastroy JSC, având ca subcontractanți pe SC Consinit SRL și SC Drum Art SRL ❚ Aceștia au o misiune grea: să termine în șase luni ceea ce alți constructori nu au reușit în câțiva ani ❚ Dacă se execută 80% din lucrări până la finele anului, administrația poate spera la o prelungire a termenului de execuție cu încă 6 luni, în așa fel încât centura să fie reabilitată în totalitate cu bani europeni, pentru că o realizare din fonduri proprii este aproape imposibilă ❚ Proiectul, care trebuia finalizat din 2012, a avut un mare risc de neimplementare, luând-o de câteva ori de la capăt și, cu mare chin, fiind realizat abia 27%

ANA MARIA POPESCU

 


 

După ani întregi de tergiversări, întârzieri și delăsare, care au culminat cu rezilierea contractului de execuție a lucrărilor și, inevitabil, cu blocarea proiectului pentru o bună perioadă de timp, echipa administrativă a municipiului Târgoviște are în sfârșit vești bune în ceea ce privește modernizarea și reabilitarea drumului de centură.

Potrivit primarului interimar al municipiului, Cristian Stan, s-a încheiat procedura de achiziție și de evaluare a ofertelor pentru acest proiect, iar săptămâna viitoare se semnează contractul de lucrări și se dă Ordinul de începere a acestora. Câștigătorul licitației pentru modernizarea și reabilitarea drumului de centură este o asociere dintre două firme, SC Good Prod SRL și SK 13 Pastroy JSC, având ca subcontractanți pe SC Consinit SRL și SC Drum Art SRL. Constructorii au la dispoziție 63,3 milioane lei și o perioadă de 6 luni pentru a realiza ceea ce alții nu au reușit în ani

„Avem întrunite toate condițiile pentru a intra în forță într-un proiect deosebit de important pentru municipiu”

Edilul interimar al municipiului este optimist și speră că se va lucra intens în următoarele luni, pentru a se realiza obiectivul propus, acela de a executa 80% din lucrări, astfel încât administrația locală să poată să spere și la o prelungire a programului european cu încă 6 luni, în așa fel încât centura municipiului să fie reabilitată în totalitate cu bani europeni, pentru că o realizare a lucrărilor din fonduri proprii este aproape imposibilă.

„Drumul de Centură al municipiului Târgoviște este un proiect foarte important pentru noi. Acest proiect trebuia terminat în luna august 2012. Din păcate, nu s-a reușit acest lucru. Încă din luna octombrie 2011 echipa de implementare a proiectului a făcut o solicitare de reziliere a contractului cu cel care a adjudecat inițial contractul de execuție de lucrări. Din păcate, această reziliere s-a produs 9 luni mai târziu. Cred că la momentul respectiv am pierdut timp prețios pentru a putea finaliza acest proiect. În acest moment, sunt în măsură să spun că toate procedurile privind încheierea contractului de lucrări pentru proiectul «Modernizarea și reabilitarea drumului de centură al municipiului Târgoviște» au fost finalizate, suntem în faza de semnare a contractului. Am solicitat deja constructorului ca săptămâna viitoare, marți, să se prezinte în vederea semnării contractului și pentru a ne pune la dispoziție încă două documente, în forma autentică, care mai sunt necesare ca formalități pentru semnarea contractului. Săptămâna viitoare cred că voi semna Ordinul de începere a lucrărilor. Am aprobat raportul final al procedurii care ne-a fost comunicat de Unitatea de Coordonare și Verificare a Registrelor Publice din cadrul Ministerului Finanțelor. A fost un raport fără observații, astfel încât avem întrunite toate condițiile pentru semnarea contractului și pentru a intra în forță într-un proiect care este deosebit de important pentru municipiu. Câștigătorul procedurii de achiziție este asocierea dintre SC Good Prod SRL și SK 13 Pastroy JSC, valoarea ofertei este 51.106.584,63 lei fără TVA, cu următorii subcontractanți declarați: SC Consinit SRL pe lucrări de drumuri și lucrări de apă-canal și SC Drum Art SRL pe execuția lucrărilor de poduri. Având în vedere că Programul Operațional Regional se finalizează la sfârșitul acestui an, va trebui să renegociem graficul de execuție și perioada contractuală, astfel încât să ne putem încadra în termenul prevăzut de Uniunea Europeană și POR. Este un termen foarte strâns, dar intenționăm, cu ajutorul constructorului, să atingem undeva la 80% din proiect, pentru că în eventualitatea unei prelungiri a POR putem beneficia și anul viitor, până la jumătatea anului, de cheltuieli eligibile. Situația de la Târgoviște nu este singulară. O altă posibilitate ar fi ca acest proiect să fie fazat, în sensul să mergem pe POR-ul acesta și să putem să beneficiem de continuarea proiectului pe POR 2014-2020”, a explicat pe larg primarul interimar al Târgoviștei, Cristian Stan.

Soluții pentru recuperarea timpului pierdut

Pentru a recupera din timpul pierdut, lucrările vor începe în mai multe zone în același timp. Se va lucra în special la obiectivele care necesită un volum mai mult de muncă. Potrivit managerului de proiect, Daniela Popa, pentru început se vor demara lucrările la podul de la Teiș, la canalul Ialomiței și pe Calea Ialomiței, în zona Bazei de agrement.

„A fost finalizată procedura de achiziție care inițial a demarat ca evaluare, în 6 martie a.c. Considerăm că a fost o procedură care s-a finalizat foarte repede. Primul punct forte în negociere va fi perioada de execuție, care este musai să o încadrăm în cadrul contractului de finanțare, respectiv până la 31 decembrie 2015, deci o reducere de la 9 luni la 6 luni. Ca modalitate de lucru, după darea Ordinului de începere a lucrărilor, intenționăm să atacăm trei fronturi considerate ca fiind prioritate zero pentru acest proiect și mă refer la dublarea podului de la Teiș, la zona virgină, respectiv canalul Ialomiței, unde avem 1,3 km de drum care vor fi realizați de la zero, și cea de-a treia este Calea Ialomiței, zona Bazei de Agrement, unde avem o problemă legată de canalizare pe proiectul Complex de Natație. Asta nu înseamnă că nu vor fi atacate și celelalte lucrări aferente acestui proiect”, a precizat Daniela Popa.

Valoarea contractului este de 63,3 milioane lei cu tot cu TVA, iar până acum s-a realizat 27% din contractul mare, „dar aceasta este valoarea aferentă proiectului tehnic revizuit pe restul de executat”, a mai explicat managerul de proiect.