16.06.2022 00:17

Proiectul noii centrale nucleare de la Doicești, în dezbatere

Proiectul noii centrale nucleare de la Doicești, în dezbatere
Galerie foto

Violeta Stanciu


 

Consiliul Județean Dâmbovița Primăria Doicești, Nuclearelectrica și & E-Infra au organizat ieri conferința de informare locală cu tema „Dezvoltarea primul reactor modular mic (SMR) NuScale pe amplasamentul fostei termocentrale din Doicești, județul Dâmbovița.”, prima dintr-o serie de evenimente dedicate informării locale.

 

La eveniment au participat directorul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță și Teofil Mureșan, președintele Consiliului de Administrație E-INFRA, holding ce include Nova Power & Gas, iar autoritățile județene și locale au fost reprezentate de președintele CJD, Corneliu Ștefan, vicepreședinții CJD, Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia și cei doi subprefecții, Corneliu Sălișteanu și Chițescu Adrian, Laura Gorghiu, lectorul UVT, Ileana Nicolaescu, inspector școlar general al ISJ Dâmbovița, comisarul șef al Gărzii de Mediu, Vlad Drugă, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, primarul orașului Pucioasa, Constantin Ana, primarul comunei Doicești Cosmin Stana, primarii comunelor Aninoasa, Șotânga, Brănești, Vulcana Pandele, Glodeni, șefi de instituții deconcentrate, preoții din localitățile limitrofe, directori de școli, medicii de familie, consilieri locali de la Doicești, cetățeni din comună.

La finalul lunii mai 2022, Nuclearelectrica, compania americană NuScale și E-Infra au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești. Amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu aprofundat, amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești a obținut toate calificările în ceea ce privește securitatea.

Proiectul reactoarelor modulare mici care poate fi dezvoltat la Doicești, este un proiect uriaș din punct de vedere investițional. De asemenea, construirea unei centrale NuScale înseamnă producere de energie electrică fără a polua, crearea de noi locuri de muncă, dar și impulsionarea investițiilor și a sistemului de învățământ, nevoia de specialiști în acest domeniu fiind foarte mare. În mod transparent, dâmbovițenii trebuie să dețină toate informațiile necesare referitoare la implementarea acestui proiect”, a declarat dr. ec. Ștefan Corneliu, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița. 

În SUA, este în dezvoltare o centrală NuScale cu 6 reactoare modulare, așa cum intenționează să implementeze și România. Acest proiect este într-un stadiu mai avansat în prezent decât planurile României. De asemenea, NuScale a semnat parteneriate cu Polonia, Bulgaria, Cehia, Canada precum si alte tari pentru implementarea de proiecte similare.