25.11.2014 00:25

Proiectul Legii Industriei de Apărare, „bombardat” de sindicate

Proiectul Legii Industriei de Apărare, „bombardat” de sindicate
Galerie foto

❚ Aflat pe punctul de a ajunge, în sfârșit, în Parlament, proiectul de act normativ este, potrivit liderului SC Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu, „cu totul altceva decât ceea ce s-a vrut” ❚ „Sunt o serie de aspecte care va trebui rediscutate cu reprezentanții ministerelor. În această formă nu rezolvă mare lucru. Și atunci mai bine lăsăm legea care există, decât să facem ceva ca să spunem că lucrează parlamentarii români”, susține liderul sindical dâmbovițean ❚ Ani întregi sectorul industriei de apărare a bătut la ușile Parlamentului și a cerut adoptarea acestei legi vitale, sindicaliștii din județul nostru având de... apărat trei societăți dâmbovițene în domeniu

VIRGIL VOINESCU


Sindicatele din apărare consideră că proiectul Legii Industriei de Apărare, pe care s-au purtat discuții în van ani la rând, este unul controversat la acest moment și trebuie rediscutat înainte de a ajunge în Parlament. Liderul Sindicatului „Dreptatea” din Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu, secretar național în Departamentul de Apărare din Federația Națională „Solidaritatea Metal” – Cartel Alfa, ne-a declarat că, până la acest moment, Legea Industriei de Apărare a suferit numeroase modificări, astfel că „din ceea ce s-a vrut s-a ajuns la cu totul altceva. Legea Industriei de Apărare a ajuns în dezbatere, numai că noi, sindicatele, federațiile sindicale, am reacționat cu o serie de lucruri și am criticat modificările care au survenit pe parcurs. Pur și simplu din ce s-a vrut s-a ajuns la cu totul altceva. Am convenit la ultima discuție, care a avut loc în luna octombrie, să reluăm dezbaterea pe această lege. Sunt o serie de aspecte care va trebui rediscutate cu reprezentanții ministerelor, pentru că între momentul primelor discuții pe lege și cel ce înseamnă dezbatere publică, multe puncte au căpătat alt conținut. Nu putem noi, sindicatele, să fim de acord cu ea, pentru că în această formă nu rezolvă mare lucru. Și atunci mai bine o lăsăm pe cea care există, decât să facem ceva ca să spunem că lucrează parlamentarii români”, a explicat Constantin Bucuroiu.

Vă reamintim că ani întregi sectorul industriei de apărare a bătut la ușile Parlamentului și a cerut adoptarea acestei legi vitale, sindicatele avertizând ani în șir că este inadmisibil ca o țară ca România, membră NATO, să nu aibă o astfel de lege. Sindicaliștii din Dâmbovița au fost foarte interesați de acest subiect, județul având trei societăți în acest domeniu: Automecanica Moreni și Uzinele Dragomirești și Mija.

Industria de apărare, privită din altă perspectivă

Potrivit presei naționale și Agepres, statul nu renunță la industria de apărare. În încercarea de a revigora industria de apărare, aflată aproape în insolvență în vara acestui an înainte ca Guvernul să șteargă datoriile istorice de peste 1 miliard de lei, Ministerul Economiei va reface proiectul de lege prin care se urmărește organizarea și funcționarea industriei naționale de apărare și a operațiunilor cu produse militare, sensibile și strategice, „astfel încât să asigure protecția intereselor esențiale de securitate și siguranței naționale ale României”.

Guvernul renunță la intenția de a-și ceda pachetele majoritare de acțiuni la companiile din industria de apărare și va păstra minimum 50% din capitalul social la privatizarea acestora, stabilind totodată că vor fi aleși, prioritar, investitori strategici care dețin tehnologii și know-how performante. Intenția Guvernului de a-și securiza cel puțin jumătate din acțiunile companiilor din apărare, la momentul privatizării acestora, este indicată și în noul proiect de lege privind industria de apărare, așa cum anunță agențiile de presă. În proiectul anterior, prezentat în dezbatere publică în primăvara acestui an, intenția era ca statul să mai păstreze doar 20% din capitalul social al companiilor din apărare, în momentul privatizării. Modificarea de strategie este operată în contextul în care Guvernul a decis să acorde o atenție mai mare sectorului de apărare, având în vedere conflictele militare recente din regiune.