21.04.2015 00:10

Proiectele în agricultură au mai... asanat birocrația

Proiectele în agricultură au mai... asanat birocrația
Galerie foto

❚ Pentru submăsurile „Investiții în exploatații agricole” și „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, noutatea absolută este că a fost redus numărul de documente pe care beneficiarii trebuie să le prezinte ❚ Fermierul va primi un avans de 50% din valoarea eligibilă a cofinanțării nerambursabile, iar pentru decontarea TVA nu mai e nevoie de documente de plată și extrase de cont care să justifice plata încă de la prima cerere

VIOLETA STANCIU


Proiectele de „Investiții în exploatații agricole” (submăsura 4.1.) și proiectele de sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri (submăsura 6.1) se pot depune online de toți cei interesați la AFIR Dâmbovița (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale). Noutatea absolută este că a fost redus numărul de documente pe care beneficiarii trebuie să le prezinte.

Fermierul va primi un avans de 50% din valoarea eligibilă a cofinanțării nerambursabile, iar pentru decontarea TVA nu mai e nevoie de documente de plată și extrase de cont care să justifice plata taxei încă de la prima cerere de plată.

„AFIR are o bază de date pentru achiziții simple și nu se vor mai face vizite pe teren pentru validarea fiecărei cereri de plată. Proiectele care conțin achiziții simple vor fi verificate exclusiv la nivelul oficiilor județene ale AFIR, iar cele care presupun achiziții complexe vor fi verificate la oficiile regionale. De asemenea, au fost eliminate și riscurile de creare a condițiilor artificiale și vor fi organizate sesiuni anuale continue cu evaluare lunară”, a precizat ing. Elena Alecu, purtător de cuvânt Direcția Agricolă Dâmbovița.

În sesiunea din acest an, deschisă în perioada 25 martie – 30 octombrie 2015, fondurile publice nerambursabile disponibile prin măsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole” prin PNDR 2014 – 2020 sunt de aproximativ 205,777 milioane euro, iar pentru submăsura 6.1 „sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, de 111,12 milioane euro.