22.07.2016 00:18

Proiecte europene la CJD împotriva abandonului școlar

Proiecte europene la CJD împotriva abandonului școlar
Galerie foto

❚ Președintele Adrian Țuțuianu va informa primarii cu privire la oportunitățile oferite de acest Ghid pentru că este nevoie de implicare și la nivelul județului pentru reducerea fenomenului de abandon școlar ❚ Printre beneficiari se pot număra copii din școli defavorizate, copii cu risc de abandon școlar, tineri și adulți care din diverse motive au renunțat la școală

ANA MARIA POPESCU


După o perioadă „moartă” pe zona fondurilor europene, în sfârșit a fost lansat un Ghid de finanțare dedicat prevenirii și reducerii părăsirii timpurii a școlii! Ghidul se află deja în consultare publică și este pentru prima dată când Ministerul Fondurilor Europene pune la dispoziția autorităților locale, județene și instituțiilor neguvernamentale sume importante de bani în încercarea de a rezolva problema abandonului școlar. Ghidul a fost lansat în cadrul Programului Operațional Capital Uman, se intitulează „Școală pentru toți”, iar printre beneficiari se pot număra copii din școli defavorizate, copii cu risc de abandon școlar, tineri și adulți care din diverse motive au renunțat la școală, dar vor să-și reia studiile educaționale, precum și cadrele didactice și specialiștii care au nevoie de sprijin financiar pentru a adapta activitatea școlii la nevoile copiilor

. Încântat că, în sfârșit, a apărut un Ghid de finanțare, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a susținut recent o conferință de presă în cadrul căreia a anunțat că va informa primarii cu privire la oportunitățile oferite de acest Ghid pentru că este nevoie de implicare și la nivelul județului pentru reducerea fenomenului de abandon școlar, iar prin accesarea de fonduri europene se pot face multe lucruri bune pe această linie extrem de vulnerabilă. Ba mai mult decât atât, șeful forului administrativ județean a dat dispoziție în instituțiile subordonate Consiliului Județean, precum Școala Specială din Târgoviște sau Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița, să se gândească la cel puțin două proiecte care să poată fi finanțate pe acest program european dedicat educației.

Temă pentru subordonatele CJD: câte două proiecte POCU

„S-a publicat pe Programul Operațional Capital Uman un ghid de finanțare „Scoală pentru toți”, linie de finanțare dedicată prevenirii și reducerii părăsirii timpurii a școlii - prioritate pentru România. Ghidul ne spune că prevenirea și reducerea părăsirii timpurii a școlii trebuie să fie o prioritate națională, că în România rata abandonului școlar este de 19,1%, aproape dublu față de media Uniunii Europene și trebuie redusă la 11,3% până în 2020. Valoarea maximă a proiectelor mici este de 500.000 milioane de euro, iar a proiectelor mari este de 1.500.000 de euro. Beneficiarii sunt copiii din școli defavorizate, cu risc de abandon școlar, tinerii și adulții care au renunțat la școală și vor să o reia, cadrele didactice și specialiștii care au nevoie de sprijin pentru a-și adapta activitatea școlii la nevoile copiilor. Aplicanții eligibili sunt organizațiile neguvernamentale, autoritățile publice, instituțiile de cult și diverse entități interesate să trimită copiii și tinerii la școală în parteneriat cu școlile unde se află copii cu risc educațional. Eu vreau să semnalăm primarilor și școlilor din județ existența acestui ghid de finanțare. În ceea ce privește Consiliul Județean Dâmbovița am dispus, și deja au loc primele discuții, să se gândească două proiecte cu finanțare pe această componență, unul la Școala Specială din Târgoviște și cel de-al doilea la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița. În ambele instituții avem copii cu risc ridicat de părăsire timpurie a școlii, în ambele instituții avem nevoie de material didactic, avem nevoie de mijloace de transport, avem nevoie de condiții mai bune în școli, avem nevoie de îmbrăcăminte, de rechizite, de tot ceea ce Ghidul acesta ne poate aduce. De asemenea, în ambele instituții avem nevoie de o perfecționare a pregătirii personalului didactic, cu privire la Școala Specială unde toți profesorii de acolo au o subordonare administrativă la Consiliul Județean și profesională la Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița”, a declarat președintele CJD, Adrian Țuțuianu.

Etapa de consultare publică a Ghidului „Școală pentru toți” se încheie pe 21 iulie a.c, iar apelul la proiecte este programat pentru 1 august.