03.02.2016 23:21

Proiecte de 22 milioane de euro pentru infrastructura educațională

Proiecte de 22 milioane de euro pentru infrastructura educațională
Galerie foto

❚ Pe listă la reabilitare se află trei grădinițe, două creșe, trei școli și Colegiul Economic ❚ Pe lista de rezervă sunt în așteptare liceele tehnologice „Constantin Brâncoveanu” și „Nicolae Mihăescu” ❚ Dintre unitățile preșcolare, cel mai important proiect, de 2,4 milioane de euro, vizează Grădinița nr. 8, a doua ca număr de copii la nivel național, niciodată însă supusă unor investiții de anvergură

ANA MARIA POPESCU

 


 

Planuri de reabilitare și modernizare a instituțiilor de învățământ cu fonduri europene! Primăria Târgoviște intenționează ca în actualul exercițiu financiar bugetar european să acceseze fonduri importante pentru reabilitarea, modernizarea și echiparea infrastructurii educaționale a mai multor școli, grădinițe, creșe și licee tehnologice din municipiul reședință de județ.

Municipiul Târgoviște se regăsește în topul celor mai mari grădinițe din țară, după numărul de copii înregistrați în evidențele instituțiilor de învățământ preșcolar, însă la Grădinița Nr. 8, căci despre ea este vorba, nu s-au făcut niciodată investiții de anvergură pentru îmbunătățirea condițiilor educaționale. Acesta este motivul pentru care această unitate se află acum în fruntea listei cu proiecte pe care autoritățile publice locale intenționează să le implementeze cu fonduri externe în următorii ani. Pe lista scurtă de investiții cu fonduri europene se mai află și Grădinița Nr. 16, Creșa Nr. 8, Colegiul Economic „Ion Ghica”, Grădinița Nr. 13, Școala Nr. 8 „Mihai Viteazul”, Școala Nr. 6 „Tudor Vladimirescu”, Școala Nr. 13 „Matei Basarab”, Creșa Nr. 13. Pe lista de rezervă, conducerea Primăriei Târgoviște mai are alte două proiecte care ar putea să fie implementate din economiile care se fac pe Porgramul Operațional 2014-2020, respectiv reabilitarea, modernizarea și echiparea infrastructurii educaționale la Liceele Tehnologice „Constantin Brâncoveanu” și „Nicolae Mihăescu”.

Sume însemnate pentru unități de învățământ de la Târgoviște

Valoarea proiectelor pe care municipalitatea vrea să le implementeze cu fonduri europene este de câteva zeci de milioane de euro.

„Pe Axa 4, prioritatea investițională 4.4, investiții în educație, discutăm de realizarea câtorva investiții importante, precum reabilitarea, modernizarea și echiparea infrastructurii educaționale Grădinița Nr. 8 Târgoviște, este a doua grădiniță ca și număr de copii din România, o grădiniță care nu a făcut obiectul unor asemenea lucrări de anvergură. Este vorba despre un proiect în valoare de 2,4 milioane de euro. De asemenea, reabilitarea, modernizarea și echiparea infrastructurii educaționale Grădinița Nr. 16 Târgoviște, reabilitarea, extinderea și echiparea infrastructurii educaționale Creșa Nr. 8 Târgoviște. Posibilitățile de accesare fonduri pe această Axă sunt limitate, dar infrastructura educațională are și o axă dedicată, este vorba de Axa 10, investiții în educație și formare, inclusiv formare profesională. Aici intenționăm să accesăm șase proiecte importante, până în 2018 trebuie să semnăm contractele de execuție. Vizăm reabilitarea, modernizarea și echiparea infrastructurii educaționale la Colegiul Economic «Ion Ghica», un proiect cu o valoare estimată de 5 milioane de euro, la Grădinița Nr.13 - proiect în valoare de 1,4 milioane de euro, la Școala Nr. 6 «Tudor Vladimirescu» - proiect în valoare de 4,5 milioane de euro, la Școala Nr. 8 «Mihai Viteazu» - proiect cu o valoare estimată de 3,7 milioane de euro, la Școala Nr. 13 «Matei Basarab» - proiect în valoare de 4,7 milioane de euro, la Creșa Nr. 13 - un proiect în valoare de 700.000 euro, cu mențiunea că pe această Axă, ca și proiect de rezervă, mai avem reabilitarea, modernizarea și echiparea infrastructurii educaționale la Liceul Tehnologic «Constantin Brâncoveanu» și la Liceul Tehnologic «Nicolae Mihăescu». Motivul pentru care ne-am orientat către această zonă a învățământului tehnic constă în faptul că pe Programul Operațional 2014- 2020 nu mai sunt finanțate investițiile în licee teoretice. Spun proiecte de rezervă pentru că pe acest program de finanțare există o alocare inițială, iar dacă până la 31 decembrie 2018 nu sunt semnate contracte de lucrări care să acopere cel puțin jumătate din valoarea alocată, adică cel puțin 16 milioane de euro, pentru unitățile administrativ teritoriale respective banii sunt redistribuiți printr-o procedură competitivă, iar cei care au reușit să atingă acest obiectiv prevăzut în ghidul de finanțare urmează să intre cu noi proiecte la finanțare pe economiile de la celelalte unități administrativ teritoriale. Este un sistem mixt, avem o alocare inițială, iar după aceea, în funcție de gradul de absorbție, se intră pe un sistem competitiv, astfel încât mai pot fi accesate cel puțin 10 milioane de euro la nivelul municipiului Târgoviște”, a explicat primarul interimar al municipiului Târgoviște, Cristian Stan.