08.02.2018 00:17

Proiect educațional antidrog, în lucru la CN "I. Văcărescu" Târgoviște

Proiect educațional antidrog, în lucru la CN
Galerie foto

❚ Proiectul educațional se derulează în parteneriat cu organizații de tineri din: Norvegia, Italia, Malta, Uzbekistan și România ❚ Activitățile locale de implementare privesc: cercetarea, documentarea și informarea privind problema consumului de droguri la nivel local și național. Proiectul educațional se va finaliza la 31 mai 2019

 

VIRGIL VOINESCU


Șase organizații de tineri din instituții de învățământ din plan extern și din România, inclusiv din Dâmbovița-Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu” din Târgoviște sunt parteneri în cadrul unui proiect educațional ce privește prevenirea consumului de droguri legale sau ilegale în rândul tinerilor și tehnica de a rezista influențelor asupra consumului de droguri. Proiectul educațional este dezvoltat în cadrul programului Erasmus +, sub titlul Acțiunea centralizată- Dezvoltarea capacității instituționale în domeniul tineretului în țările ACP, America Latină și Asia și aplicat la Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură de la Bruxelles, proiectul de parteneriat strategic (KA2) – „Stand Against Drugs” (SADs). Proiectul derulat pe o perioadă de peste un an a fost elaborat în colaborare cu ceilalți parteneri: Terram Pacis- Norvegia, Comitato d’Intesa-Italia, Clubul Kiwanis Vaslui- România, Cross Culture International Foundation-Malta, Toshkent Davlat Pedagogika University- Uzbekistan, Tashkent State University of language and literature- Uzbekistan, coordonator al proiectului fiind organizația Terram Pacis din Norvegia.

Activitățile locale de implementare a proiectului privesc: cercetarea, documentarea, informarea cu privire la problema consumului de droguri la nivel local și național, cu accent pe contextul național în domeniu, legislația relevantă, estimări ale prevenției și incidența problemelor legate de droguri, cauze, prevenirea universală și selectivă bazată pe riscuri pentru zone și grupuri, excludere socială și statistici. Activitățile din plan local sunt realizate cu sprijinul instituțiilor implicate în prevenirea consumului de droguri, respectiv Inspectoratul de Poliție Județean- Compartinentul de Analiză și Prevenirea Criminalității, Centrul de Evaluare și Consiliere Antidrog Dâmbovița și Organizația „Salvați Copiii” –Filiala Dâmbovița. Potrivit reprezentanților Centrului de Evaluare și Consiliere Antidrog Dâmbovița, cms. șef , Nina Neacșu, proiectul promovează cooperarea strategică între organizațiile partenere pe de o parte și, pe de altă parte, cooperarea între organizațiile consorțiului și alte organizații în domeniul educației interesate de problematica proiectului (instituții de învățământ superior, biserică, centre de asistență socială, alte organizații: poliție, centre de prevenire), în scopul profesionalizării lucrătorilor de tineret (profesori) și al dezvoltării aptitudinilor, competențelor tinerilor voluntari pentru o participare și o implicare activă în prevenirea consumului de droguri (prin intermediul învățării non- formale și a activităților de formare și învățare reciprocă). „Ca urmare a acestui proiect, dincolo de atingerea obiectivelor propuse, această colaborare va permite lucrătorilor din domeniul tineretului, cadrelor didactice și voluntarilor să își elaboreze propriile inițiative menite să combată consumul de droguri la nivel local, regional și național, să continue să desfășoare programe de prevenire a abuzului de droguri în organizațiile de tineret, în școli, în centre de asistență socială sau în zonele de risc cu grupuri vulnerabile”, a explicat cms. șef, Nina Neacșu. „Elevii vor desfășura activități de «educație între egali» în școlile din care provin, dar și în alte școli, implicând și mai mulți elevi”, a adăugat cms. șef. Proiectul educațional se va finaliza pe 31 mai 2019.