18.01.2017 00:20

Proiect de 16,5 miliarde lei vechi la Băleni

Proiect de 16,5 miliarde lei vechi la Băleni
Galerie foto

❚ Demarată în anul 2009, dar având un parcurs cu probleme și chemări în judecată, investiția este acum pe drumul cel bun și trebuie finalizată în doi ani

ANA MARIA POPESCU

 


 

După ani întregi în care investiția a fost blocată din diverse motive, fie financiare, fie din cauza unor conflicte între instituții, proiectul care privește construirea unei clădiri care să găzduiască mai multe ateliere de meserii la Școala Profesională de la Băleni este reluat și de această dată autoritățile locale dau asigurări că va fi dus până la capăt.

„Istoria” zbuciumată a proiectului

Povestea acestui a proiect a început în anul 2009, când lucrările au demarat în urma unui contract semnat între Inspectoratul Școlar Județean și o firmă de construcții, numai că la puțin timp de la începerea investiției, lucrările au fost sistate din lipsă de fonduri. După mai bine de patru ani de la acest moment, s-a găsit o nouă oportunitate de finanțare prin Ministerul Dezvoltării, pe Ordonanța 28. Conducerea Primăriei Băleni a preluat atunci frâiele problemei, a încheiat un contract de finanțare a acestui proiect cu Ministerul Dezvoltării, așa că Inspectoratul Școlar trebuia să se retragă din „afacere”, să predea lucrarea în stadiul în care era lăsată în 2009 și lucrurile să continue pe „filiera” Ordonanței 28. S-au făcut tot felul de expertize, au apărut noi probleme între primărie și Inspectoratul Școlar, iar în cele din urmă firma contractată prin licitație să se ocupe de realizarea lucrărilor, care stătea pe loc din cauza problemelor apărute, a înaintat un proces în intanță împotriva unității administrativ teritoriale. Curtea de Apel Ploiești i-a dat câștig de cauză și după decizia instanței de judecată lucrurile ai reintrat din nou în normal, iar investiția și-a reluat din nou cursul.

„Dăm drumul la treabă”

Potrivit primarului localității Băleni, Florea Mușat, lucrările au fost acum reluate, iar firma constructoare are la dispoziție doi ani și 1.650.000 lei pentru a finaliza investiția. Proiectul constă în construirea unei clădiri care să găzduiască mai multe ateliere de meserii pentru elevii care vor să aibă o carieră profesională. Potrivit edilului Florea Mușat, proiectul nu prevede și dotarea atelierelor și asta pentru că aparatura necesară, care are o valoare de peste 200.000 de euro, este deja achiziționată de mai mulți ani, este depozitată prin magaziile Școlii Profesionale din localitate și așteaptă să fie pusă în folosință.

„Am reușit să deblochez prin Hotărârea Curții de Apel Ploiești, pe Ordonanța 28, investiția pentru ateliere mecanice la Școala Profesională. Această investiție a început în 2009 printr-un contract încheiat între Inspectoratul Școlar Dâmbovița și o formă din județ care a câștigat licitația. Acest contract s-a derulat pe o perioadă de un an, după aceea s-a suspendat din lipsă de fonduri și după aceea în 2014 a apărut Ordonanța 28 și aveam finanțare. UAT Băleni a făcut un contract cu Ministerul Dezvoltării pentru finanțarea acestei lucrări și derularea investiției în continuare. Inspectoratul Școlar trebuia la momentul respectiv, în 2014-2015, să predea lucrarea în stadiul în care o lăsase în 2009 pentru că acum părțile contractante erau altele, erau Primăria Băleni și firma respectivă... S-a făcut Hotărâre de Consiliu Local, s-a dat aprobare să se facă expertiză, s-a făcut expertiza, s-a stabilit stadiul lucrărilor și trebuia semnat protocolul dintre Primărie și Inspectorat, dar conducerea care a fost a refuzat să semneze acest acord de preluare și în felul acesta firma care câștigase inițial lucrarea a dat în judecată Primăria Băleni. Procesul s-a judecat la Târgoviște, s-a judecat după aceea la Ploiești, eu când am venit primar în 2016 am găsita cauza în stare de judecată. Neam prezentat la Curtea de Apel Ploiești, am dus documente care nu erau la dosar, am luat Hotărâre de Consiliu Local, am luat tot ce trebuia, expertize, de la proiectant reactualizarea proiectului și așa mai departe și instanța s-a pronunțat și a stabilit că ne obligă să continuăm contractul încheiat în 2009, lucru pe care noi l-am făcut, s-au semnat documentele și îi dăm drumul la treabă. Acum Inspectoratul Școlar nu mai are nicio treabă, UAT Băleni are contract cu Ministerul Dezvoltării. Proiectul constă în realizarea de ateliere mecanice, săli de ședință, ateliere pentru ca copiii care vin la Școala Profesională să își facă o meserie de mecanic, sudor, electrician. Investiția a început deja și trebuie să se finalizeze în doi ani”, a declarat primarul localității Băleni, Florea Mușat.