20.08.2018 00:19

Programul național "Mere în școli" exclude micii producători

Programul național
Galerie foto

*„Problema este caietul de sarcini, pentru că acesta este făcut în așa fel încât să nu poată să intre producătorul mic într-un astfel de program”, a semnalat Ion Oprea, pomicultor, fostul președinte al Asociației Pomicultorilor Dâmbovița

VIOLETA STANCIU


 

Programul național „Mere în școli” îi exclude practic pe micii producători de pe Valea Dâmboviței! Semnalul de alarmă este tras de Ion Oprea, pomicultor, fostul președinte al Asociației Pomicultorilor Dâmbovița. Astfel, ca să poată furniza mere în cadrul acestui program, pomicultorii dâmbovițeni trebuie să apeleze la intermediari.

Nemulțumirea majoră a producătorilor autohtoni este legată de faptul că forma actuală a caietului de sarcini îi dezavantajează din start pe micii producători, favorizându-i în schimb pe marii producători și în mod special pe intermediari.

„Au fost producători persoane fizice care au dat fructe la Programul «Mere în Școli» dar numai prin intermediari. Cred că treaba asta este la nivel național. Foarte puțini dau mere în cadrul acestui program, cred că îi numărăm pe degete pe acei producători. Restul… sunt intermediari. De ce este posibilă o astfel de situație? Pentru că programul este făcut în așa fel încât licitația să se facă pe tot județul. Ideal ar fi fost ca aceste programe să fie împărțite… Deci județul să fie împărțit pe sectoare și să se participe, la licitație, pe fiecare sector în parte. Problema este caietul de sarcini, pentru că acesta este făcut în așa fel încât să nu poată să intre producătorul mic într-un astfel de program”, a punctat ing. Ion Oprea, pomicultor, fostul președinte al Asociației Pomicultorilor Dâmbovița.