14.07.2017 00:25

Programul "mere în școli" nu îi ajută pe producători

Programul
Galerie foto

❚ „În caietul de sarcini sunt prevăzute niște lucruri pe care nici un producător mediu, nu mai vorbim despre cel mic, nu poate să le îndeplinească. Și atunci licitațiile sunt câștigate de regulă de firmele care au cifre de afaceri mari, iar micul producător trebuie să se mulțumească cu ce primește de la aceștia”, a semnalat președintele Asociației Pomicultorilor Dâmbovița, ing. Ion Oprea

VIOLETA STANCIU


Programul „mere în școli”, o afacere neprofitabilă pentru micii producători, dar bănoasă pentru intermediari! Întrucât condițiile prevăzute în caietele de sarcini, care permit firmelor să participe la licitații, nu sunt accesibile și producătorilor mici și mijlocii, programul s-a dovedit a fi o mană cerească pentru firmele intermediare, în timp ce producătorul direct trebuie să se mulțumească doar cu… praful de pe tobă. Altfel spus producătorul cu munca și intermediarul cu câștigul!

„Programul funcționează prin firmele care au câștigat licitația. Acestea sunt firme românești, iar merele sunt din producția internă. Programul ar fi fost rentabil pentru producător, nu neapărat mic, măcar pentru cel mijlociu, dacă actul normativ era făcut în așa fel, încât să poată să se facă distribuția directă, nu prin intermediari. Și atunci era un lucru destul de bun. În caietul de sarcini sunt prevăzute niște lucruri pe care nici un producător mediu, nu mai vorbim despre cel mic, nu poate să le îndeplinească. Și atunci licitațiile sunt câștigate de regulă de firmele care au cifre de afaceri mari, iar micul producător trebuie să se mulțumească cu ce primește de la aceștia”, ne-a declarat președintele Asociației Pomicultorilor Dâmbovița, ing. Ion Oprea.