28.04.2015 00:21

Programul "Lapte, corn și mere în școli", la control

Programul
Galerie foto

❚ „Este un dezastru în școli cu merele care se dau copiilor. Sunt fructe stricate, pe care nu le dai nici la animale”, a transmis revoltat Ioan Marinescu în Colegiul Prefectural ❚ Prefectul a dat exemplu Școala nr. 4 Moreni, de unde primește semnale repetate în ultimele 3 săptămâni, însă a avertizat că situația se regăsește în toate unitățile de învățământ, drept pentru care a cerut inspectorului școlar general să verifice și să îndrepte lucrurile ❚ Totodată, prefectul Ioan Marinescu a „atacat” și cealaltă componentă a Programului, respectiv „Laptele și cornul”, avertizând că „este o formă de scurgere a unor bani aiurea”, pentru că unele școli nu transmit corect numărul de elevi prezenți, iar produsele ar avea alte destinații

VIOLETA STANCIU

 


 

Probleme în județ la Programul Național „Lapte, corn și mere în școli”! La ultima ședință de Colegiu Prefectural, de la sfârșitul săptămânii trecute, prefectul județului Dâmbovița, Ioan Marinescu, a atras atenția instituțiilor abilitate să verifice modul de derulare a programului și în mod special calitatea produselor care în unele cazuri lasă de dorit.

Prefectul nemulțumit, inspectorul școlar general nu a primit încă sesizări

Un exemplu în acest sens sunt merele care se dau copiilor, catalogate de prefect un adevărat „dezastru”. Ioan Marinescu este hotărât să treacă la controale inopinate pentru a vedea la fața locului calitatea fructelor care se distribuie elevilor în cadrul acestui program.

„Este un dezastru în școli cu merele care se dau copiilor. Se duc mere putrede (am și fotografii în birou). Vreau ca toate organele care concură la bunul mers al acestei activități să-și facă datoria. Nu se respectă contractul, sunt fructe stricate, depreciate, pe care nu le dai nici la animale. Indiferent cine dă aceste mere, trebuie să le aducă așa cum s-a angajat în contract. Vă rog să luați măsuri, pentru că este o problemă care se repetă, de trei săptămâni, de dinainte de Paști.Voi face controale inopinate și iau și presa. Nu sunt de acord să ne batem joc de copii și de banii care se dau cu bună credință. Eu cunosc situația de la Școala nr. 4 Moreni, dar găsiți în toate școlile, nu numai acolo”, a transmis prefectul Ioan Marinescu.

Prezent în sală, inspectorul școlar general al ISJ Dâmbovița, prof. Sorin Ion, a ținut să sublinieze că directorii de școli nu au sesizat acest lucru (cel puțin în cele trei săptămâni de când prof. Sorin Ion ocupă această funcție), dar că Inspectoratul Școlar se va autosesiza.

„Noi ca instituție putem să aducem la cunoștința altor organe abilitate în momentul în care suntem înștiințați de directori. Eu nu am primit nici o plângere. O să facem noi acest demers”, a opinat Sorin Ion.

„Laptele și cornul”... alte destinații?

De asemenea, prefectul Ioan Marinescu a „atacat” și cealaltă componentă a Programului, respectiv „Laptele și cornul”, în sensul că de multe ori aceste produse nu ajung la elevi:

„Consiliul Județean Dâmbovița a dispus un control să se raporteze numărul de elevi prezenți și, în funcție de acesta, să se aducă produsele (n.n. lapte, corn). Foarte puține școli respectă acest lucru. Din comoditate raportează că sunt prezenți toți, iar produsele se duc în altă parte. Este o formă de scurgere a unor bani aiurea. Laptele care se dă trebuie să fie de o anumită calitate. Verificați!”, a mai semnalat reprezentantul guvernului în teritoriu.

La această problemă, inspectorul școlar general a răspuns:

„În ceea ce privește numărul exact de mere, de cutii de lapte și de cornuri, care să se dea într-o zi, în funcție de elevii prezenți, este imposibil, pentru că nu poți ști ce elevi absentează decât în ziua respectivă, când merele se aduc”, a atenționat Sorin Ion.

Tot la ultima ședință de Colegiu Prefectural s-a vorbit și despre calitatea proastă a laptelui, care ajunge la copii de multe ori stricat.