06.06.2017 00:20

Programul "Lapte, corn, măr" nu corespunde realităților

Programul
Galerie foto

ANA MARIA POPESCU

 


 

Programul guvernamental „Lapte, corn, măr” este o măsură foarte bună, menită să vină în sprijinul copiilor, în special al celor care provin din familii cu venituri reduse, este un program binevenit și apreciat, numai că în momentul de față are câteva „hibe” de funcționare și asta pentru că nu prea mai corespunde cu realitățile din școlile din România. De această părere sunt se pare parlamentarii social democrați de Dâmbovița, dar și cadrele didactice și directorii de școli din multe localități ale județului, care cred că ar trebui să se lucreze mai mult la normele de derulare și gestionare ale acestui program guvernamental.

Se pare că programul înregistrează în momentul de față o serie de vulnerabilități, motiv pentru care trebuie să se ia măsuri pentru îndreptarea situațiilor care dau mari bătăi de cap celor care se ocupă cu derularea programului în unitățile de învățământ. Cadrele didactice din județul Dâmbovița „reclamă” faptul că există la ora actuală o lipsă de corelare a normelor de implementare a programului cu realitățile din școli. Normele după care funcționează programul se dovedesc a fi depășite, motiv pentru care, de câte ori au ocazia, profesorii solicită să se facă ceva pentru corectarea situațiilor care se bat cap în cap și care produc mari probleme în fiecare zi. Despre neclaritățile și problemele acestui program s-a vorbit mult în ultimii ani, s-au spus multe păreri și de o parte și de cealaltă a baricadei, numai că până la momentul actual nu s-a făcut mai nimic pentru ca lucrurile greșite să fie îndreptate și programul să funcționeze ca la carte fără să creeze probleme, ci doar satisfacții.

Deputatul PSD de Dâmbovița, Oana Vlăducă, a cules din teritoriu toate problemele legate de acest program pe care le reclamă cadrele didactice și nu numai și a înaintat de la tribuna Parlamentului o întrebare către Ministerul Educației Naționale și a cerut ministrului Pavel Năstase să analizeze situația și să se implice pentru rezolvarea neconcordanțelor din cadrul Programului „Lapte, corn, măr”. Programul, chiar dacă și-a dovedit eficiența în timp, nu-și mai regăsește adresabilitatea adecvată realității actuale. Chiar vulnerabilitățile semnalate de profesori subliniază, în principal, o lipsă de corelare a normelor de implementare a programului cu realitatea din școli. Aceste norme par depășite, conducând la probleme de zi cu zi ce necesită o corectare a situației. Problemele semnalate sunt lipsa de specificație din program pentru persoanele desemnate să facă recepția produselor și distribuirea către elevi (personal nedidactic, didactic auxiliar, didactic, elevi?) în acord cu normele DSP și DSVSA, orarul unităților de învățământ, responsabilitățile prevăzute în contractul colectiv de muncă, lipsa prevederilor clare și a procedurilor de urmat în legătură cu regulile de igienă (păstrarea produselor la o anumită temperatură, spălarea merelor, etc) corelate cu distribuirea lor către copii, intervalul de timp în care vor fi consumate, produsele pe care elevii nici nu le consumă, nici nu le iau acasă, returnarea produselor nedistribuite. Am cerut ministrului să analizeze posibilitatea unor soluții alternative de aplicare a programului, adaptate noilor realități”, a declarat deputatul PSD de Dâmbovița, Oana Vlăducă.