19.01.2018 00:16

Programul de tomate merge cu opinteli

Programul de tomate merge cu opinteli
Galerie foto

❚ Fermierii dâmbovițeni nu dispun de surse de încălzire în serele pe care le dețin, aspect care îi împiedică să iasă cu produsele pe piață în perioadele de extrasezon, așa cum prevede programul, respectiv în mai sau noiembrie- decembrie ❚ Anul trecut doar 93 de producători agricoli din județ s-au înscris în Programul de tomate

 

VIOLETA STANCIU


Anul trecut doar 93 de producători agricoli din județul Dâmbovița s-au înscris în Programul de tomate! Dacă este să facem o comparație cu unele județe, ce-i drept cu tradiție în cultivarea tomatelor, unde numărul beneficiarilor a ajuns la ordinul sutelor, prezența agricultorilor dâmbovițeni în cadrul acestui program național pare să fie una modestă. Directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea, pune această situație pe seama faptului că oamenii nu dispun de surse de încălzire în serele pe care le dețin, aspect care îi împiedică să iasă cu produsele pe piață în perioadele de extrasezon, așa cum prevede programul, respectiv în mai sau noiembriedecembrie. Cu toate acestea, Ion Oprea este optimist și speră că în 2018 numărul cultivatorilor de tomate din Dâmbovița să fie mult mai mare decât în anul precedent. „Neavând această sursă e clar de ce nu avem foarte mulți cultivatori de tomate. De exemplu, pe zona agricolă Lungulețu, culturile de tomate sunt izolate pentru că aici predomină varza și cartoful. Cei de la Băleni au trecut și pe cultura tomatelor, dar marea majoritate sunt pe rădăcinoase. În zona Găeștiului, la fel, sunt foarte puțini pe tomate, pentru că restul sunt pe ardei gras, gogoșari și vinete. Ne așteptăm ca în 2018 să fie mult mai mulți beneficiari ai acestui program în Dâmbovița. 60 de producători, dintre cei 93, care au închis producția în octombrie și noiembrie au încasat banii în luna decembrie 2017”, a punctat directorul Direcției Agricole Dâmbovița. Mesajul acestuia pentru cei care vor să acceseze în continuare programul de tomate sau pentru agricultorii care vor să adere la el în 2018 este acela că trebuie să se prezinte la instituțiile agricole din plan județean să-și depună documentele necesare, pentru că cele de anul trecut nu mai sunt valabile.

„Cei care s-au înscris în 2017 trebuie să depună, din păcate, dosar complet din nou. Deci nu rămâne valabilă înscrierea de anul trecut. Sunt aceleași lucruri simple, este cel mai ușor program, pentru că trebuie să obții 2 tone de roșii/1000 mp de solar de tomate, să le vinzi până în mai sau noiembrie - decembrie, să deții un atestat de producător sau să ai un PFA. Noutatea absolută este că producția pe anul 2018 se poate valorifica atât pe factură, cât și pe bon fiscal, pentru că anul trecut s-au cerut numai facturi”, a precizat ing. Ion Oprea.