02.09.2015 00:25

Programul de împăduriri al PDL, piatră de moară azi pentru CJD

Programul de împăduriri al PDL, piatră de moară azi pentru CJD
Galerie foto

❚ Acțiunea demarată de fosta echipă administrativă portocalie în anul 2009 și intitulată pompos „Programul de îmbunătățire a calității mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate” în comunele Bezdead, Runcu și Conțești trebuia (teoretic) să se realizeze prin intermediul SC MONEY CHANNEL CONSULTING, firmă care se află acum în insolvență ❚ Întrucât în anul 2013 firma MONEY CHANNEL nu și-a primit cei 2,5 miliarde lei vechi pentru lucrările realizate în 2012, a notificat Consiliul Județean că nu reia lucrările până când nu primește sumele restante, dar acest lucru s-a putut face abia la sfârșitul anului 2014, prin OUG 74 ❚ În același an, lichidatorul judiciar al firmei a anunțat conducerea județului că nu mai are nici bani, nici salariați să continue lucrările rămase acum... în cârca CJD care, în caz contrar, riscă atragerea de sancțiuni financiare de la Administrația Fondului de Mediu de 21 miliarde lei vechi, adică suma pe tot proiectul neîncheiat

VIOLETA STANCIU

 


 

„Programul de îmbunătățire a calității mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate” în comunele Bezdead, Runcu și Conțești, operațiune demarată în anul 2009 de fosta conducere a Consiliului Județean Dâmbovița, prin intermediul SC MONEY CHANNEL CONSULTING (firmă care se află acum în insolvență), și nefinalizată nici până în ziua de azi, continuă să dea bătăi de cap actualei conduceri a Consiliului Județean Dâmbovița. Atras „automat” în proiectul demarat de predecesorul său, actualul președinte al CJD, Adrian Țuțuianu, și-a propus să urgenteze încheierea acestuia, într-un timp cât mai scurt, pentru a împiedica astfel aplicarea de sancțiuni financiare forului județean.

„Există riscul ca Administrația Fondului de Mediu să solicite returnarea întregii sume alocate până la această dată”

În acest sens a fost elaborat proiectul de hotărâre privind acordul pentru prelungirea duratei de execuție a contractului de finanțare nerambursabilă nr. 192/N/10.12.2009 și finanțarea lucrărilor necesare finalizării programului în cauză, care a fost votat în unanimitate la ultima ședință extraordinară a CJD. Contractul de finanțare nerambursabilă a fost încheiat la sfârșitul anului 2009 între Administrația Fondului de Mediu și CJD. Durata de implementare a proiectului a fost de cinci ani, în primi trei ani s-au realizat lucrări efective de împădurire, urmând ca în următorii doi ani, 2013-2014, să se realizeze lucrări de întreținere și completare, acolo unde este nevoie. Întrucât în anul 2013 firma MONEY CHANNEL nu și-a primit banii (2,5 miliarde lei vechi) pentru lucrările realizate în 2012, a notificat Consiliul Județean că nu reia lucrările până când nu primește sumele restante.

„Pentru că Fondul de mediu nu a avut sume disponibile în 2013, a suspendat perioada de finanțare cu opt luni și nici CJD nu a putut onora facturile, acest lucru realizându- se abia la sfârșitul anului 2014 (prin OUG 74). Tot în anul 2014, lichidatorul judiciar al SC MONEY CHANNEL a comunicat faptul că această societate nu mai dispune de disponibilități bănești și nici de salariați cu care să asigure finalizarea lucrărilor. În acest sens este necesar să se finalizeze lucrările pentru a încheia programul de împăduriri în bune condițiuni. În contractul de finanțare nerambursabilă prevederile sunt foarte dure pentru CJD. În cazul în care Administrația Fondului de Mediu, din motive obiective, nu poate finaliza programul, CJD este obligat să găsească sursele legale pentru a-l încheia. Există riscul ca Administrația Fondului de Mediu să solicite returnarea întregii sume alocate până la această dată, ceea ce înseamnă 21 miliarde lei vechi pentru Consiliul Județean Dâmbovița. Pentru a evita această situație extrem de dificilă, vom face o evaluare a lucrărilor rămase de executat și vom încheia un contract pentru finalizarea lor. La acest moment, în bugetul CJD, sunt prevăzuți 105.000 lei pentru încheierea lucrărilor. Am făcut o adresă către Administrația Fondului de Mediu prin care solicităm prelungirea termenului de execuție”, a informat în plenul CJD Ovidiu Tonea, consilier în cadrul forului administrativ județean.

„Tragem de această problemă de ani de zile”

Pe acest subiect, concluzia a fost trasă de președintele CJD, Adrian Țuțuianu, care a reiterat faptul că instituția nu trebuia atrasă în astfel de lucruri.

„Tragem de această problemă de ani de zile. Încercăm s-o închidem în felul acesta, ca să nu avem consecințe financiare mai grave. Sunt în derulare, și asta era soluția corectă de la început, programe de împădurire la Râul Alb, s-au semnat contracte de finanțare pentru împăduriri la Glodeni și Vârfuri. Fiecare își gestionează lucrurile acestea și nu mai implică în niciun fel CJD”, a precizat președintele CJD.