14.12.2016 00:25

Profit record la Direcția Silvică Dâmbovița

Profit record la Direcția Silvică Dâmbovița
Galerie foto

❚ „2016, atât din punct de vedere silvic, dar și din punct de vedere al cifrei de afaceri, este un an de excepție”, a declarat ieri directorul instituției, ing. Costel Preda ❚ Direcția Silvică Dâmbovița încheie anul cu un profit net de 35 miliarde lei, la o cifră de afaceri de 400 miliarde lei, dar și cu depășiri importante la toți indicatorii

VIOLETA STANCIU

 


 

2016, un an de excepție la Direcția Silvică Dâmbovița! Aceasta a fost caracterizarea făcută de directorul instituției, ing. Costel Preda, anului care se va încheia peste câteva zile, an care a adus Direcției Silvice Dâmbovița un profit net de 35 miliarde lei, la o cifră de afaceri de 400 miliarde lei. Ieri, în cadrul conferinței de presă de sfârșit de an, conducerea Direcției Silvice Dâmbovița a prezentat stadiul realizării indicatorilor fizici și economici la 11 luni și preliminat la 12 luni, iar rezultatele obținute l-au făcut pe directorul unității silvice să declare că își dorește ca și anul care vine să fie la fel de bun. „2016, atât din punct de vedere silvic, dar și din punct de vedere al cifrei de afaceri, este un an de excepție. Îmi doresc ca și anul care vine să fie la fel de bun ca și anul acesta. Spunând lucrul acesta, vreau să mă refer la trei componente. În primul rând la regenerarea pădurilor, unde am avut un program de 74 ha, iar Direcția Silvică Dâmbovița a realizat 195 ha. Ca în fiecare an, tot ce avem de plantat, noi, silvicultorii dâmbovițeni, plantăm mai puțin în zona de munte, acțiune care obligatoriu se face numai primăvara... Acolo vom face și la anul deschiderea lunii pădurii. Noi am plantat integral suprafețele și completările în această toamnă, care a fost extraordinară din punct de vedere silvic, cu umiditate până la exces și vreme ideală. Majoritatea puieților forestieri (95%) au avut proveniență din Pepiniera Centrală Găești și pepinierele cantonale. La acest indicator avem realizare 264%”, a subliniat directorul Direcției Silvice Dâmbovița, ing. Costel Preda.

Depășire de plan la tăierile de îngrijire, cu 124%

A doua componentă tehnică pe care Direcția Silvică Dâmbovița trebuie s-o respecte, ca și criteriu de performanță, este realizarea lucrărilor de îngrijire, degajări, curățiri, rărituri, ajutorarea regenerării naturale. Și la acest capitol, unitatea silvică județeană, prin silvicultorii pe care îi are la dispoziție, nu numai că a realizat acest program, dar l-a depășit cu 124%. La tăierile de îngrijire Direcția Silvică Dâmbovița a realizat 2700 ha. „Cea mai importantă lucrare pe care o realizăm este ajutorarea regenerării naturale, mai ales în pădurile unde tipul natural fundamental se bazează pe specia nobilă de stejar. Aici avem o mică amărăciune pentru că noi facem aceste lucrări cu zilieri. Avem registrele necesare de la ITM, condiția este ca acești oameni să nu beneficieze de ajutor social și să aibă 18 ani. Lucrările acestea se ridică la peste 30 miliarde lei, dar regretul meu este că, în procent de 80 – 90 % oamenii din Dâmbovița nu vin la aceste lucrări, deși rata șomajului este destul de mare în județ. Seara se face recepția și oamenii își primesc banii. Vin oamenii din alte județe, care dorm pe unde apucă și stau în condiții grele. Suntem obligați să găsim forță de muncă, pentru că dacă aceste lucrări nu le facem la timpul și momentul potrivit, pierdem regenerarea, dar și compoziția pe care ne-o dorim, iar lucrurile acestea nu se mai întorc. Deci lucrarea trebuie executată la timp. În final vreau să mulțumesc tuturor colegilor mei pentru efortul depus și realizările de excepție”, a încheiat directorul Direcției Silvice Dâmbovița, ing. Costel Preda.