03.03.2023 00:15

Profesorii pregătesc pichetarea Prefecturii

Profesorii pregătesc pichetarea Prefecturii
Galerie foto

*„Sperăm la o participare mai numeroasă, adică îmi doresc undeva la 300 de membrii de sindicat care să participe la pichetarea Prefecturii Dâmbovița” *„Noi sperăm ca acum să se trezească și colegii noștri și să facem niște proteste care să-i pună pe guvernanți pe gânduri și să ia o decizie pentru că acum se discută despre o nouă lege a salarizării în sistemul bugetar”

 

Sindicaliștii din educație se pregătesc de proteste! Președintele SLI Dâmbovița, prof. Marius Popescu, ne-a declarat ieri că, la nivel de județ, va avea loc o nouă acțiune de pichetare a Prefecturii Dâmbovița, cel mai probabil în a doua parte a lunii martie 2023, după care este foarte posibil să urmeze un miting de proporții la București, la nivel național, pentru că din 2016 nu s-a mai făcut un protest național în educație cu mii de oameni.

De asemenea, sindicalistul nu exclude nici varianta ca în lunile următoare, în perioada aprilie - mai, să aibă loc și boicotarea examenelor de final de an și chiar o grevă în sistem. Marius Popescu recunoaște că singura satisfacție este că începând cu 1 ianuarie 2023 a intrat în vigoare legea salarizării pentru o parte din personalul din învățământ, cu mențiunea că personalul nedidactic a rămas, din nou, în aer. Pentru aceștia din urmă nu s-a aplicat integral legea salarizării, rămânând  cu restanțe de 10-14%.

„Noi am depus la Prefectură un memoriu cu toate nemulțumirile din sistem... Urmează ca la întâlnirea din 11 martie 2023, de la nivel județean, cu Colegiul liderilor, însemnând liderii tuturor sindicatelor din județ, adică peste 150 de grupe sindicale, să luăm o decizie cu privire la calendarul protestelor. Vom protesta și noi, la fel ca și ceilalți colegi din țară, mai precis la nivel de Prefectură și sperăm la o participare mai numeroasă, adică îmi doresc undeva la 300 de membrii de sindicat care să participe la pichetarea Prefecturii Dâmbovița. Nu știm exact data, dar în luna martie va fi cu siguranță. Aceste memorii au fost făcute la nivel național și ele sunt practic transmise de către  Federație, adică memoriul de la Dâmbovița nu va fi diferit față de cel de la Dolj. Nu s-a întâmplat nimic de la depunerea memoriilor noastre. Singura satisfacție, dar parțială, este că începând  cu 1 ianuarie 2023 a intrat în vigoare, în sfârșit, legea salarizării pentru o parte din personalul din învățământ. Spun o parte pentru că nedidacticul în continuare nu este beneficiarul integral al legii salarizării, adică mai au restanțe, unii dintre colegii,  și de 10-14%. Nici personalul didactic nu este mulțumit dacă ne gândim numai la inflație, la scumpirile din ultimul an. Un profesor care intră acum în sistem are un salariu de circa 2600 lei net, cum poți să fii mulțumit cu banii aceștia? Nemulțumirile sunt numeroase. Noi sperăm ca acum să se trezească și colegii noștri și să facem niște proteste care să-i pună pe guvernanți pe gânduri și să ia o decizie pentru că acum se discută despre o nouă lege a salarizării în sistemul bugetar”, a declarat liderul de sindicat din învățământul dâmbovițean, prof. Marius Popescu.

 

 

Violeta Stanciu