13.03.2018 00:25

Profesorii anunță boicot la simularea Bac-ului

Profesorii anunță boicot la simularea Bac-ului
Galerie foto

❚ Dascălii au ales să protesteze prin boicotarea simulărilor, nemulțumiți fiind de Grila de ierarhizare, de salarizarea diferențiată, de calcularea sporurilor la vechiul salariu și de comasările școlilor ❚ În replică, vicepreședintele PSD Dâmbovița, Monica Ilie, a spus că nu sunt motive temeinice pentru care să se boicoteze examenele naționale, deoarece salariile profesorilor au crescut în trei rânduri

VIRGIL VOINESCU,

ANA MARIA POPESCU

 


 

Cadrele didactice, membre ale Sindicatului Liber Învățământ (SLÎ) Dâmbovița afiliat Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLÎ), sunt hotărâte să boicoteze simularea examenului de bacalaureat. Liderul SLÎ Dâmbovița, prof. Emil Poamă, a spus că semnăturile obținute prin consultări au vizat simularea examenelor naționale, inclusiv simularea Bacului. Acesta a spus că dascălii au ales să protesteze prin boicotarea simulărilor, nemulțumiți fiind de Grila de ierarhizare din Legea 153 din 2017 a salarizării care-i situează pe o poziție ce nu reflectă importanța socială a muncii. „Este o grilă de la 1 la 12 de ierarhizare a salariilor. Pleacă de la cel mai mic salariu, salariul minim și ajunge la salariul cel mai mare din punct de vedere al bugetarilor, pe grila 12. Noi, pe această grilă suntem în partea de jos la 2,5 ca poziție raportat la maximum 12 din grilă. Toți ceilalți bugetari sunt peste noi pe această grilă salarială”, ne-a declarat liderul SLÎ Dâmbovița, prof. Emil Poamă.

„Contraatac” politic: „Salariile cadrelor didactice au crescut cu 44% în ultimul an”

Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, vicepreședintele PSD Dâmbovița, Monica Ilie, cadru didactic de profesie, a spus că, la momentul actual, nu sunt motive temeinice pentru care să se boicoteze examenele naționale. „După cum se observă, învățământul reprezintă o prioritate pentru guvernarea PSD-ALDE și acest lucru este evident în salariile cadrelor didactice care au crescut în trei rânduri. Deci nu există niciun fundament pentru ceea ce s-a spus, că ar exista micșorări de salarii. Creșterile au fost în 2017 cu 15%, cu 4,3% în ianuarie 2018 și din martie 2018, deci de luna aceasta, mai există o creștere de 20% a salariului. Deci, cumulat, salariile profesorilor au crescut cu 44% net de la începutul guvernării. Trebuie să amintesc și faptul că bugetul Educației în 2018 este mai mare cu 3 miliarde de lei față de bugetul din 2017, deci se înregistrează o creștere de aproximativ 16% față de bugetul din 2017. (...) Într-adevăr sunt multe lucruri de corectat, dar se intervine asupra acestora astfel încât cadrele didactice să beneficieze de întreaga susținere a Guvernului. De aceea m-au surprins articolele pe care le-am văzut cu referire la cadrele didactice din cele 50 de școli care și-au propus să boicoteze simulările pentru că în realitate nu a existat așa ceva, iar motivele invocate nu erau conforme cu realitatea”, a declarat vicepreședintele PSD Dâmbovița, Monica Ilie.

Comasările școlilor și calculul sporurilor, alte nemulțumiri sindicale

SLÎ Dâmbovița a spus că soluționarea problemei așezării pe grilă a fost principalul motiv de nemulțumire, dar mai sunt și altele. Astfel, sunt probleme legate de calculul sporurilor care, pentru profesori, este raportat la salariul din anul 2016, în loc de salariul actual. „La negocieri s-a spus că nu poate fi rezolvat anul acesta, așa că situația va ajunge în instanță. Alte nemulțumiri se referă la majorarea salarială de la 1 martie 2018 de 20%, care să nu fie condiționată de comasări de unități de învățământ, disponibilizări de personal și tăieri ale unor drepturi legale, nemulțumiri legate de personalul nedidactic căruia nu îi este majorat salariul de la 1 martie a.c., faptul că la acest moment nu sunt bani în buget pentru plata hotărârilor judecătore ști (ultima tranșă) și legat de acordarea voucherelor de vacanță se menține incertitudinea. În aceste condiții, în Consiliul Județean al SLÎ Dâmbovița s-a reiterat necesitatea de unitate, de implicare a membrilor de sindicat, care și-au dat acordul, prin semnătură, la consultări, în acțiunea de a boicota simularea examenului național de bacalaureat din 19-22 martie, pentru a se reuși o schimbare în interes salarial”, a mai spus liderul de sindicat, Emil Poamă. El a adăugat că sindicatul are un calendar de acțiuni sindicale și în cazul unui alt eșec. „Pornim de la acțiuni mai mici și ajungem la pichetarea sediului PSD și a altor ministere din București, miting. Va fi un calendar complet”, a conchis Emil Poamă.