19.09.2017 00:18

Producție foarte bună de porumb în Dâmbovița

Producție foarte bună de porumb în Dâmbovița
Galerie foto

❚ Chiar dacă mai sunt zone unde porumbul a avut de suferit, iar producțiile sunt minime, în general agricultorii spun că nu au mai avut de mult un an așa bun ca 2017 ❚ Cei care au folosit semințe de calitate, au aplicat tratamentele și au acționat „ca la carte” au acum ce să bage în hambare ❚ Singurele probleme care persistă de ani întregi sunt lipsa pieței de desfacere, dar și lipsa forței de muncă

CORVIN DUMITRICĂ


În ciuda secetei care a persistat anul acesta în Dâmbovița, producția de porumb în anumite zone ale județului este foarte bună. Fără sisteme de irigații, dar cu semințe de calitate și îngrijite la timp, culturile de porumb au făcut față secetei, iar acest lucru se vede în producția pe hectar. În momentul de față, porumbul este în proces de recoltare, producția este bună și de calitate, acest lucru fiind un avantaj pentru gospodarii mai mici sau mai mari, care speră ca, prin comercializarea producției de anul acesta, să reușească să realizeze un profit mult mai mare decât în anii trecuți.

● „Nu l-am irigat. Am avut sămânța de calitate care a făcut față cu bine secetei. Este o producție destul de bună anul acesta. Este cea mai bună producție din ultimii ani. Aproape că nici nu ne-am așteptat la o asemenea producție”.

● „Nu am muncit degeaba. Cine a folosit sămânța bună și a ierbicidat la timp are ce să culeagă acum. Este un an destul de bun. Am înțeles că nu în toate zonele este o producția atât de bună, însă la noi este una record”.

● „Am muncit destul de mult că să putem să culegem acum. Nu este ușor. Numai cine cultivă știe ce înseamnă. Este un an bun. Mai bun decât în anii trecuți. Am folosit sămânță de calitate, care merge foarte bine la secetă și acest lucru s-a văzut”.

● „Un an bun. Am reușit și am cules, vremea a fost bună și am putut să facem toate lucrările la timp. Deocamdată îl avem în curte. Urmează să-l curățăm de frunze și apoi să-l punem în hambar”.

Cu toate acestea, fermierii se confruntă și cu probleme. Ca și în anii trecuți, cea mai mare nemulțumire o reprezintă lipsa piese de desfacere. Iar o altă problemă cu care fermierii se confruntă în continuare este lipsa forței de muncă, bătrânii nemaiputând ieși la câmp, iar tinerii fugind care-ncotro în lumea mare. Vă reamintim că, anul acesta, grindina și furtunile au afectat și culturile de câmp, respectiv 421 hectare de porumb, potrivit conducerii Direcției Agricole Dâmbovița. La sfârșitul lunii august a.c., directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea, avea semnale bune în legătură cu producția de porumb, cu mențiunea „tehnologia joacă un rol important... De exemplu, dacă porumbul nu l-ai ierbicidat sau nu l-ai prășit, iar buruienile sunt mai mari decât porumbul, e clar că nu vei avea posibilitatea să obții mare lucru. Sunt zone, dar mici, la marginea tarlalei, care, într-adevăr, au fost afectate de secetă, dar acestea sunt puține”.