21.07.2014 00:18

Producția de cartofi, distrusă de umezeală și mană

Producția de cartofi, distrusă de umezeală și mană
Galerie foto

❚ În mai multe zone ale județului, culturile de cartofi, în proporție de 60-70%, sunt amenințate de un atac de mană, pe fondul umidității accentuate ❚ Cele mai afectate localități sunt Băleni, Lungulețu, Brezoaele, Poiana, Slobozia Moară și Lucieni

 

VIOLETA STANCIU


 

Sute de hectare de teren cultivate cu cartofi au fost compromise. Condiții meteo instabile au favorizat apariția bolilor specifice culturii cartofului, câțiva producători dâmbovițeni au reușit să țină sub control evoluția bolilor, dar sunt și sole care constituie adevărate focare de infecție a culturilor.

 

Din cauza umidității excesive, unele suprafețe de cartofi au fost compromise în proporție de 60-70%, 7 localități dâmbovițene fiind deosebit de afectate, astfel că producția va fi una foarte mică.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Investițiile legumicultorilor s-au dus… pe apa sâmbetei

“Din cauza prețului mic de livrare din câmp nu s-a trecut la recoltarea în masă a producției. Deși s-au luat măsuri de prevenire prin cosirea părților aeriene ale plantelor, culturile necorelate din cauza condițiilor de umiditate din sol, coroborat cu temperaturile ridicate din unele zile și cu existența bolilor în cultură au determinat deprecierea producției la anumite sole cu până la 60-70%. Localitățile afectate sunt Băleni, Lungulețu, Brezoaele, Poiana, Slobozia Moară și Lucieni”, a precizat Elena Alecu, purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole Dâmbovița.

Din cauza efectelor devastatoare pe care le-au avut precipitațiile abundente din ultima lună, șansele ca legumicultorii dâmbovițeni să își recupereze investițiile sunt din ce în ce mai puține.