20.06.2024 00:16

Producția de oțel se lasă așteptată

Producția de oțel se lasă așteptată
Galerie foto

*„Tot așteptăm să vedem producție de oțel la Târgoviște, cu promisiunea  că vor face investițiile de mediu, cu promisiunea că vor face desprăfuirea, dar ce pot să vă spun este că oțelăria de la COS Târgoviște nu produce oțel, încă”

 

Interviu cu Nicolae Dragodănescu, președintele Sindicatului „Valahia” Târgoviște


Rep.: Ce ne puteți spune despre COS Târgoviște? Avem noutăți, a început producția în forță la combinatul târgoviștean?

- Combinatul nu produce oțel. Punct. Nu elaborează oțel. Nu avem producție elaborată în cuptoarele proprii. Nu vreau să comentez prea mult pentru că am văzut o sensibilitate în această zonă... Sunt foarte sceptici, foarte reticenți. Funcționează partea de laminare, adică se aduce oțel din altă parte și se laminează, dintr-o țaglă de oțel se face fier beton. Se încălzește oțelul și se lungește, asta înseamnă laminare.

Rep.: Despre personalul care lucrează acolo, ce ne puteți spune?

- Foarte multe contracte de muncă pe perioadă determinată nu s-au mai prelungit. Personalul este în scădere față de anul trecut. Noi așteptăm ca la COS Târgoviște să se producă măcar oțel, nu neapărat oțel special. Și noi tot așteptăm să vedem producție de oțel la Târgoviște,  cu promisiunea  că vor face investițiile de mediu, cu promisiunea că vor face desprăfuirea, dar ce pot să vă spun este că oțelăria de la COS Târgoviște nu produce oțel, încă.  Tot în vechile hale se lucrează, tot cu vechile utilaje și tot cu vechii salariați, mulții dintre ei fiind și pensionari.

Rep.: Investiții noi se văd la COS Târgoviște, mai ales de când a fost cumpărat de noul proprietar?

- Dânșii spun că investesc într-un parc fotovoltaic, ca să-și diminueze costurile cu energia electrică, dar asta nu înseamnă investiții în producție. Investiții în producție înseamnă utilaje noi care să fie fiabile din punct de vedere energetic și care să-ți asigure un cost al oțelului mai scăzut. Nu avem cunoștință să avem utilaje noi la COS Târgoviște, nu avem cunoștință să avem modernizările făcute, finalizate pe partea de mediu, pe partea de desprăfuire, nu avem cunoștință ca la COST să se producă oțel. Nu avem cunoștință de așa ceva, pentru că nu seproduce. Despre ce vorbim?

Rep.: Sindicatul „Valahia” Târgoviște a obținut reprezentativitate sindicală la COS Târgoviște?

- Nu avem reprezentativitate la COS Târgoviște... Până nu vedem că lucrurile se așează cum trebuie... Cu cine să faci sindicat, cu pensionarii, pentru Dumnezeu, despre ce vorbim?

Rep.: Salariații sunt pensionari, în marea lor majoritate?

- Sunt pensionari și am văzut că au făcut clase de dual pe Liceul Voievodul Mircea, din dorința de a aduce tineri. Probabil vom avea parte și de tineri, care să sperăm că mai și rămân. Însă salariile, din ce am vorbit cu colegii noștri care lucrează pe acolo... sunt destul de mici. Nu există o motivare foarte mare pentru salariații de acolo. Suntem, așa, într-o zonă de așteptare. Am așteptat 2 ani de zile, mai așteptăm.

 

 

Violeta Stanciu