14.06.2022 00:20

Producția de fier beton reîncepe la Târgoviște

Producția de fier beton reîncepe la Târgoviște
Galerie foto

*De la sfârșitul acestei luni, vor fi pornite primele cuptoare pentru fier. Oțelăria modernă va fi gata în 2024

*Grupul italian Beltrame va investi la Combinatul de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște jumătate de miliard de euro

 

Ștefan Khalil


 

România primește o gură de oxigen pentru materialele de construcție. Producția de fier beton va reîncepe la Târgoviște! După Revoluție, în România au fost puse rând pe rând lacătele pe toate fabricile din industria grea, astfel, tot necesarul de fier beton a fost importat din Ucraina, Rusia sau Belarus. 

După începerea războiului din Ucraina, mai multe state europene au fost nevoite să găsească alternative. Totuși, o veste bună vine chiar de la Târgoviște. De la sfârșitul acestei luni vor fi pornite primele cuptoare pentru fier. Oțelăria modernă va fi gata în 2024.

Grupul italian Beltrame va investi la Combinatul de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște jumătate de miliard de euro. De asemenea, aceștia anunță că va fi cea mai mare și cea mai modernă fabrică de fier beton din lume. În primă fază, vor fi produse 10.000 de fier beton pe lună, în 2023 se va ajunge la aproximativ 30.000 de tone lunar, urmând ca în 2024 să iasă pe porțile fabricii în jur de 70.000 de tone de fier beton și sârmă laminată.

De la drumuri și poduri, până la clădiri de locuințe și instituții, orice construcție are la bază fierul beton. Dacă înainte de 1989, România producea cât să aibă și pentru export, astăzi, nicio fabrică nu mai scoate pe poartă fier beton. Privatizările controversate au făcut țara să fie dependentă de importuri. 2020 a fost anul cu producție 0 (zero) de fier beton, asta, deși construcțiile au înghițit în același interval peste un milion de tone.

Acum, în oțelăria veche de la Târgoviște se fac ultimele pregătiri. Astfel, după mai bine de trei decenii, motoarele vor porni din nou pentru un sector esențial al industriei siderurgice din România. Acesta va fi un pas mic, dar important prin care România poate scăpa de dependența de importuri din fier beton, din țări precum Bulgaria și Turcia.