20.10.2016 00:18

Proceduri simplificate privind calitatea de asigurat a elevilor și studenților

Proceduri simplificate privind calitatea de asigurat a elevilor și studenților
Galerie foto

❚ Conform legislației în vigoare, elevii și studenții, inclusiv doctoranzii, cu vârste între 18 și 26 de ani, sunt asigurați fără plata contribuției de asigurări de sănătate, chiar dacă nu realizează venituri din muncă ❚ Dacă până acum, pentru a-și actualiza calitatea de asigurat, aceștia trebuia să depună la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Dâmbovița o adeverință eliberată de unitatea în care studiază, mai nou se poate verifica acest lucru prin intermediul unor servicii web

VIOLETA STANCIU


S-au simplificat procedurile de gestionare a calității de asigurat pentru elevii și studenții cu vârste cuprinsă între 18 și 26 de ani! Acest lucru a fost posibil în urma semnării protocolului de colaborare între Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Conform legislației în vigoare, elevii și studenții (inclusiv doctoranzii), cu vârsta între 18 și 26 de ani, sunt asigurați fără plata contribuției de asigurări de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă.

Până acum, pentru a-și actualiza calitatea de asigurat, persoanele menționate trebuia să depună la sediul casei de asigurări de sănătate în evidența căreia se află o adeverință eliberată de unitatea în care studiază, la începutul fiecărui an de învățământ. Protocolul semnat de MEN și CNAS va permite renunțarea la această formalitate, inițial pentru elevi, iar într-o etapă ulterioară și pentru studenți/doctoranzi, verificarea și validarea calității de asigurat urmând să fie efectuată de CNAS prin intermediul unor servicii web dezvoltate de Ministerul Educației și a accesului la datele din Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România. Protocolul în cauză vizează debirocratizarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, printr-un efort comun al celor două instituții.

„Avem protocoale încheiate cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița și Universitatea Valahia Târgoviște în baza cărora ni se predă, trimestrial, baza de date a acestor tineri. Pentru ceilalți tineri, care frecventează cursuri în afara acestor două unități de învățământ, până acum era obligatoriu să se prezinte cu adeverința de elev sau student la sediul CJAS Dâmbovița pentru a i se putea valida calitatea de asigurat, fără plata contribuției. Sperăm, odată cu semnarea acestui protocol la nivel național, să reușim să avem în baza de date toți elevii și studenții de la toate universitățile din România, astfel încât să nu mai fie nevoie să ducă adeverința de elev sau student la sediul Casei de Sănătate”, ne -a declarat directorul CJAS Dâmbovița, ec. Niculina Sandu.