21.11.2019 00:18

Probleme în lanț cu vânzarea COST

Probleme în lanț cu vânzarea COST
Galerie foto

❚ „Noi acum suntem în situația în care o firmă nou înființată preia activitatea de producție, așa se dorește, iar pentru oamenii care erau angajați la COS Târgoviște, și se vor transfera la noua firmă, nu mai există cadrul legal privind acordarea grupelor de muncă și atunci vor fi văduviți pentru ieșirea la pensie mai devreme”, ne-a declarat liderul sindical Nicolae Dragodănescu

 

VIOLETA STANCIU


Probleme la Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște (COST)... cu transferul de avize către noua societate care urmează să preia activitatea de producție a combinatului! Cel care a ridicat această problemă este nimeni altul decât președintele Sindicatului „Valahia” Târgoviște, Nicolae Dragodănescu. Acesta atrage atenția asupra faptului că salariații care urmează să fie transferați către noul agent economic riscă să rămână fără condițiile de muncă deosebite și speciale... și implicit fără dreptul de a se putea pensiona mai devreme. Liderul de sindicat a semnalat că, într-adevăr, nu există cadrul legal care să legitimeze un astfel de transfer de avize, de la o societate aflată în insolvență către o nouă societate, fapt care va determina Sindicatul „Valahia” Târgoviște să ceară și punctul de vedere avizat al instanțelor de judecată, numai că acest lucru presupune timp, bani... și nervi de oțel. „Problema de actualitate la COST este că vor să cesioneze activitatea de producție, începând din decembrie, la o altă firmă, și avem probleme cu transferul avizelor... care nu este reglementat și vorbesc de avizul de încadrare în condiții deosebite, în condiții speciale, avizele de mediu, ș.m.d. Este o nebuloasă și până acum nicio instituție a statului nu a dat un răspuns coerent care este conduita ce trebuie urmată sau dacă e cazul să se modifice cadrul legislativ existent, pentru a putea permite transferul avizelor existente. Asta e principala problemă pe care o avem și dacă nu se va întâmpla asta probabil nu avem decât să ne ducem la judecător, care trebuie să constate pentru fiecare salariat în parte că a lucrat în condiții deosebite sau speciale și că nu s-a schimbat cu nimic condițiile de muncă și că doar angajatorul s-a schimbat. Adică - aceeași mărie, dar cu altă pălărie – ”.

„Legea nu permite acum ca un operator care intră pe piața muncii să aibă locuri de muncă în condiții speciale, ci doar normale”

„Condițiile deosebite și speciale presupun ca salariatul care a beneficiat de aceste condiții să poată să iasă la pensie mai devreme, iar asta presupune existența unor avize care au fost acordate în anul 2001 și 2006, care au fost doar prelungite pentru că legea nu permite acum ca un operator care intră pe piața muncii să aibă locuri de muncă în condiții speciale, ci doar normale. Deci avizele care au fost date se pot prelungi de la un an la altul, se fac niște programe de conformare și dacă se constată că nu ai putut să le îndeplinești... nu ai decât să le prelungești. Noi acum suntem în situația în care o firmă nou înființată preia activitatea de producție, așa se dorește, iar pentru oamenii care erau angajați la COS Târgoviște, și se vor transfera la noua firmă, nu mai există cadrul legal privind acordarea grupelor de muncă și atunci vor fi văduviți pentru ieșirea la pensie mai devreme. Deci e o mare problemă!”, a declarat președintele Sindicatului „Valahia” Târgoviște, Nicolae Dragodănescu.