02.08.2022 00:20

Prioritățile decidenților politici

Prioritățile decidenților politici
Galerie foto

Care trebuie să fie prioritățile autorităților române, ale președintelui Iohannis, ale Guvernului, ale coaliției, pentru ca integrarea în UE să fie efectivă, să intrăm în spațiul Schengen, să adoptăm euro și să fim în nucleul dur? Forțele guvernamentale și cu președintele sunt pe aceeași direcție pro-europeni. Aș recomanda un pragmatism european, o abordare de project management.

Haideți să vedem în mod real. Luăm dosarul euro și vedem ce ne lipsește. În momentul de față este o dezbatere pe la BNR, dar nu acolo trebuie ținută, trebuie ținută la nivelul Guvernului, acolo sunt prerogativele. Să vedem ce ne lipsește, nu numai ca pondere a economiei românești și al finanțelor, ci a resursei umane de a negocia astfel de dosare și de a intra pe absolut toate dosarele.

România, în momentul de față, este a șasea putere ca număr de populație și se răsfrânge asupra voturilor. Ar trebui să vedem o chestie foarte practică. Noi trebuie să decidem dacă vrem să fim o țară mică sau o țară mare în Uniunea Europeană și asta nu o expresie de cântece pentru Eurovision. Țară mare înseamnă Germania, Franța, care acoperă toate dosarele europene, toate politicile, care are experți pe toate dosarele, care știe să negocieze pe orice politică europeană sectorială.

Țară mică, neavând resursa, ia ad hoc anumite dosare care sunt strategice. Belgia, pe ciocolată, nu știu care țară cu Marea Nordului. Cred că România trebuie să decidă și sper să decidă să joace ca o țară mare. Asta implică o anumită resursă umană pregătită și buget național, fiindcă nu te va învăța nimeni cum să fii cea mai influentă țară europeană.

Haideți să vedem cum ne structurăm, cum ne facem ordine în casă, cine ce face, unde trebuie să investim, în anumite mastere, în anumite cursuri de formare, în anumite salarii, în anumite departamente instituționale, în anumite modalități de a comunica mai bine internațional și european. Haideți să structurăm acest proiect european ca un proiect care e esențial pentru România, având în vedere că românul simte proiectul european, iar clasa politică este pe direcția respectivă.

 

 

Dan Luca