25.03.2020 00:25

Primul caz de coronavirus în Dâmbovița!

Primul caz de coronavirus în Dâmbovița!
Galerie foto

ANDREI VASILIU, ȘTEFAN KHALIL

 


 

A fost confirmat primul caz de coronavirus în județul Dâmbovița, în comuna Corbii Mari! Persoana infectată este un bărbat din Corbii Mari, satul Grozăvești, acesta fiind testat la Institutul Matei Balș din București. Bărbatul a fost infectat la o clinică privată din București, unde făcea dializă și a luat contact cu un alt pacient dializat, care a fost confirmat ca având COVID-19 și care a murit în cele din urmă pe 21 martie. Cetățeanul din Corbii Mari a ajuns, ulterior, la Spitalul Floreasca, acuzând simptome specifice infectării cu COVID-19. I s-au recoltat probe, iar rezultatul de la Matei Balș a confirmat că acesta este purtător al noului coronavirus. În prezent, dâmbovițeanul este internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” din București. Alte 21 de persoane identificate au intrat în contact cu bărbatul din Corbii Mari, confirmat cu COVID-19 și se află la acest moment în autoizolare la domiciliu. Patru dintre acestea, respectiv trei copii și fratele bărbatului, prezintă simptomele specifice virusului și se află internate la Secția de Boli Infecțioase din Târgoviște, în așteptarea rezultatelor testelor.

Primarul din Corbii Mari: „Era un scenariu previzibil. Îndemn la calm, curaj și rațiune”

Ieri, primarul comunei dâmbovițene Corbii Mari, Ionuț Bănică, i-a îndemnat pe cetățeni, printr-un mesaj public, la calm, rațiune și multă grijă! ,,Da, avem primul caz de coronavirus în comuna noastră. Era un scenariu posibil și probabil pe care l-am anticipat și pe care l-am amânat cât s-a putut. Dar nimeni nu se poate feri din drumul acestui virus și trebuie să luăm lucrurile ca atare. Acum, mai mult ca oricând, instituțiile trebuie lăsate să-și facă datoria. Primul lucru pe care-l vom face rapid: în jurul gospodăriei, vom acționa cu substanțe de dezinfecție din Registrul Național al Produselor Biocide, recomandabile în astfel de cazuri. În acest context, vreau să vă anunț că serviciile publice administrative ale Primăriei vor fi disponibile numai pentru situații de absolută necesitate. Primăria rămâne deschisă, dar numai pentru nevoi urgente. Serviciul la ghișeu este suspendat, iar petițiile sau alte probleme care se pot rezolva pe parcurs le puteți trimite pe adresele de e-mail. Vorbim la telefon, suntem prezenți non-stop în localitate și suntem în prima linie a luptei cu această epidemie. Avem curaj, avem rațiune și vom trece cu bine peste asta. Vă promit! Revenim cu măsurile ce vor fii comunicate si luate de Instituțiile Statului”, a transmis primarul comunei Corbii Mari, Ionuț Bănică.

Primarii verifică dâmbovițenii veniți din Diaspora

Primarii dâmbovițeni sunt mobilizați în această perioadă să identifice, cu ajutorul unor echipe mixte, persoanele care au venit, de curând, din străinătate, întrucât foarte multe dintre acestea au dezinformat autoritățile la intrarea în România cu privire la zonele din care vin. În prezent, au fost identificate 28 de persoane care au recunoscut că au venit din Italia (zonă roșie), dar au declarat la intrarea în țară că vin din Germania (zonă galbenă), pentru a evita carantina. În prezent, sunt în autoizolare, dar autoritățile dâmbovițene se tem că fenomenul acestaar putea fi unul mai extins și că ne putem aștepta, în perioada imediat următoare, la noi cazuri de confirmare a prezenței virusului COVID-19 în Dâmbovița.