24.02.2015 00:25

Primăvară de jale în agricultura dâmbovițeană

Primăvară de jale în agricultura dâmbovițeană
Galerie foto

❚ De la fermierii din județ vin în avalanșă semnale de nemulțumire: costurile cu lucrările specifice pământului sunt considerate exagerat de mari, iar mulți se tem că nu vor mai avea posibilitatea să lucreze terenurile, chiar dacă sunt amenințați cu amenzi pentru pârloagă ❚ Ei acuză prețul foarte mare al carburantului, prețul mare al semințelor de calitate și al îngrășămintelor chimice necesare pentru o producție cât mai bună ❚ Practic agricultorii nu mai pot face față cheltuielilor cu tot ce au nevoie dea lungul anului agricol, exceptând costurile cu munca propriu zisă ❚ Una dintre marile probleme cu care se confruntă județul este că suprafața agricolă este foarte fărâmițată și asocierea în ferme de producție, care ar fi salvatoare, se lasă așteptată de ani întregi

CORVIN DUMITRICĂ

 


 

Lucrările agricole de primăvară sunt o povară pentru cea mai mare parte dintre agricultorii dâmbovițeni. Pentru foarte mulți dâmbovițeni care trăiesc din agricultură, primăvara se anunță cu noi griji în ceea ce privește lucrările specifice din câmp. Ei spun că prețurile sunt exagerat de mari, iar mulți se tem că nu vor mai avea posibilitatea să lucreze pământul. Țăranii acuză că, de la un an la altul, costurile s-au mărit și este din ce în ce mai greu să le facă față, mai ales că valorificarea producției este și ea pe butuci.

„Mă gândesc cu groază de câți bani o să am nevoie să continui lucrările”

Cea mai mare problemă este prețul foarte mare al carburantului, la care se adaugă prețul mare al semințelor de calitate și al îngrășămintelor chimice necesare pentru o producție cât mai bună. 􀁺 „Este din ce în ce mai greu. După revoluție am crezut că dacă o să primim pământul înapoi, o să ne fie mult mai bine, dar acum ne dăm seama că ne este mult mai greu. Cheltuieli sunt tot anul, de la arat, discuit, însămânțat, ierbicidat. Culturile trebuie întreținute tot anul, iar după recoltat tragem linie și constatăm că de cele mai multe ori veniturile sunt mai mici decât cheltuielile”.

􀁺 „Mai este foarte puțin timp și vine primăvara. Mă gândesc cu groază de câți bani o să am nevoie să continui lucrările la tot pământul pe care îl am. O parte a fost arat încă din toamnă, dar mai am de arat și restul de pregătit, discuit, însămânțat. Prețul motorinei este foarte mare și asta face ca și prețul lucrărilor să fie greu de acoperit. Primim și subvenții, dar sunt destul de mici și nu reușim să facem față”.

􀁺 „Eu mă gândesc din ce în ce mai mult să renunț. An de an l-am cultivat, dar nu m-am ales cu nimic. De multe ori a trebuit să plătesc din pensie pentru cultivarea pământului, dar nu am scos mai nimic. O să încerc să-l dau unei asociații agricole și așa poate reușesc să fac ceva”.

􀁺 „Prețul combustibilului este cea mai mare problemă. Dacă acesta ar fi mai mic, poate că ne-am descurca. Plătim accize și taxe de drumuri la motorină pe care o folosim în agricultură. Nu este normal. Semințele și ierbicidele de cele mai multe ori sunt din import, e adevărat că sunt foarte bune și necesare, dar sunt și foarte scumpe. Am înțeles că, dacă o să lăsăm pământul nelucrat, o să fim amendați. Nici nu știu cum o să procedez. Dacă mai avem și ghinionul să prindem un an cu secetă sau să dea piatra, cum am mai pățit în anii trecuți, chiar că nu o să mai culegem nimic”.

Agricultura, încotro?

În cele mai multe dintre cazuri, veniturile nu reușesc să acopere cheltuielile și asta îi determină pe tot mai mulți să lase pământul nelucrat. Cei care dețin suprafețe mai mari primesc subvenții de la stat, însă nici acestea nu sunt suficiente, toamna profitul fiind cu mult mai mic decât cheltuielile făcute de-a lungul anului. Dezamăgiți, tot mai mulți fermieri renunță să mai lucreze pământul și încearcă să se orienteze către alte activități. Doar 20% din suprafața agricolă a județului este cultivată de marii producători, restul majoritar de 80% fiind cultivat în sistem individual.

Una dintre marile probleme cu care se confruntă județul este că suprafața agricolă este foarte fărâmițată și asocierea în ferme de producție, care ar fi salvatoare, se lasă așteptată de ani întregi, iar rezolvarea nu pare să vină prea curând, aceasta fiind una dintre marile probleme ale agriculturii la nivel național. Și totuși, după Polonia, România este țara cu cel mai mare număr de producători agricoli din Uniunea Europeană care au beneficiat de plăți directe în cadrul Politicii Agricole Comune în 2013, se arată în cel mai recent studiu al Comisiei Europene pe această temă. Potrivit Agerpres, în total, în urma fărâmițării excesive a terenurilor agricole din țara noastră, peste 1 milion de persoane au primit în 2013 bani europeni, în timp ce la nivelul Uniunii Europene, au primit subvenții directe peste 7,4 milioane de persoane.