26.10.2016 00:21

Primăriile nu au bani pentru plata indemnizațiilor persoanelor cu handicap

Primăriile nu au bani pentru plata indemnizațiilor persoanelor cu handicap
Galerie foto

❚ Ultima rectificare bugetară le-a lăsat cu „buzunarele” goale, dar și pentru că guvernul tehnocrat nu este interesat de soarta acestei categorii sociale, majoritatea primăriilor dâmbovițene sunt în situația ingrată de a nu mai putea plăti veniturile persoanelor cu dizabilități sau însoțitorilor acestora ❚ „Sunt localități în Dâmbovița care nu au plătit aceste sume de trei luni de zile, în condițiile în care prin lege este stabilit că 90% din suma necesară plății este asigurată de la bugetul statului și 10% de la bugetul unităților administrativ teritoriale. Să sperăm totuși că vom avea o reacție în următoarea perioadă, pentru că deja este târziu”, a declarat Adrian Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița ❚ „Omul nu știe că 90% trebuie să vină bani de la Guvern și restul de 10% îi suportăm noi, omul vine pentru că știe că de la Primărie trebuie să-și ia banii”, a precizat primarul comunei Valea Mare, Constantin Miu

ANA MARIA POPESCU

 


 

Guvernul Cioloș lasă fără bani persoanele cu handicap și însoțitorii acestora! Pentru că la ultima rectificare bugetară tehnocrații nu au dat niciun leu unităților administrative din județul Dâmbovița și pe deasupra nici nu au asigurat partea statului de contribuție pentru plata indemnizațiilor de handicap, primarii multor localități din județ se confruntă cu mari probleme financiare și nu mai reușesc să achite indemnizațiile persoanelor cu handicap și nici salariile însoțitorilor acestor persoane cu dizabilități. În mod normal, conform legii, Guvernul ar trebui să acopere 90% din banii pentru plata indemnizațiilor și salariilor acestor categorii sociale, numai că se pare că pe premierul Dacian Cioloș și miniștrii săi tehnocrați nu i-a interesat prea mult această categorie socială și nu a asigurat sumele necesare pe care ar fi trebuit să le acopere statul, așa că multe dintre localitățile județului și nu numai se confruntă cu mari probleme, ba chiar sunt unități administrativ teritoriale care nu au plătit aceste salarii de luni de zile, iar persoanele cu handicap, și așa lovite de soartă, se chinuie să nu moară de foame până când Guvernul se îndură să-i salveze.

Această situație îl revoltă pe președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, care susține că la momentul actual aproape toate unitățile administrativ teritoriale din județ au anunțat că au rămas fără bani și se confruntă cu mari probleme în ceea ce privește ajutoarele pentru această categorie socială specială. În timp ce primarii și oamenii strigă după ajutor, Guvernul Cioloș își ține urechile astupate și nu dă semne că ar avea de gând să facă ceva pentru a rezolva această problemă extrem de gravă care lovește cea mai neajutorată parte din populația tării.

„Nu avem astăzi niciun răspuns legat de o posibilă rectificare bugetară”

„Din păcate nu avem astăzi niciun răspuns legat de o posibilă rectificare bugetară și majoritatea unităților administrativ teritoriale se confruntă cu probleme care afectează categoriile sociale cele mai defavorizate. Este vorba de indemnizațiile pentru persoanele cu handicap, este vorba de banii necesari plății persoanelor care sunt însoțitoare ale persoanelor cu handicap și de banii necesari pentru asistența socială. Sunt localități în Dâmbovița care nu au plătit aceste sume de trei luni de zile, în condițiile în care prin lege este stabilit că 90% din suma necesară plății este asigurată de la bugetul statului și 10% de la bugetul unităților administrativ teritoriale. Să sperăm totuși că vom avea o reacție în următoarea perioadă, pentru că deja este târziu”, a declarat președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu.

Cu probleme majore la plata indemnizațiilor persoanelor cu handicap și a salariilor însoțitorilor persoanelor cu handicap se confruntă atât Primăria Târgoviște, cât și localități mai mici, precum Valea Mare, care a anunțat că tolba s-a golit, iar în următoarele două luni unitatea administrativ teritorială nu mai dispune de sumele necesare pentru acordarea acestor ajutoare. Edilul localității, Constantin Miu, a mărturisit, în cadrul unei conferințe de presă, că până acum a reușit, de unde de neunde, să plătească aceste indemnizații, dar acum a ajuns în situația de a nu mai avea disponibilități financiare. Iar în următoarele luni, dacă nu se întâmplă ceva la nivel guvernamental, situația va fi tragică, și nu doar pentru această localitate, ci pentru aproape toate unitățile administrativ teritoriale de la nivelul județului, care au ajuns, din cauza nepăsării și nepriceperii Guvernului Cioloș, să împuște leul și să condamne și mai mult la sărăcie aceste categorii sociale.

„Cred că în luna noiembrie și decembrie nu o să mai am bani pentru aceste salarii”

„Avem probleme cu plata persoanelor cu handicap și a însoțitorilor acestora. Noi am plătit din bugetul local la momentul acesta, dar am făcut și solicitări către Finanțe. Am plătit banii oamenilor din bugetul local, pentru că nu poți să ții fără bani însoțitorii persoanelor cu dizabilități și nici persoanele cu dizabilități. Omul nu știe că 90% trebuie să vină bani de la Guvern și restul de 10% îi suportăm noi, omul vine pentru că știe că de la Primărie trebuie să-și ia banii și, prin urmare, am făcut niște eforturi și am dat până acum banii, dar și eu cred că în luna noiembrie și decembrie nu o să mai am bani pentru aceste salarii, chiar nu mai avem de unde să asigurăm acești bani”, a declarat primarul comunei Valea Mare, Constantin Miu.

Grav este însă faptul că, după câte nenorociri a produs în ultimul an în care a guvernat România, Dacial Cioloș dorește să rămână în fruntea țării și după alegerile parlamentare din 11 decembrie și se pare că deja se bucură de susținerea Partidului Național Liberal pentru împlinirea acestui deziderat.