29.01.2019 00:25

Primăria Târgoviște preia de la AITT transportul public

Primăria Târgoviște preia de la AITT transportul public
Galerie foto

❚„Lucrurile sunt foarte complicate acolo și sperăm să dea Dumnezeu ca Primăria să aibă înțelepciunea necesară să găsească soluții de transfer în primul rând în beneficiul târgoviștenilor și apoi în beneficiul salariaților, adică să le păstreze salariaților drepturile și obligațiile așa cum prevede legea” ❚ „Noi așteptăm ca onor Primăria să ne invite la dialog, potrivit solicitării noastre, și să stabilim în detaliu cine vine, cum vine, cum se încetează contractele de muncă, cum se preia, pentru că așa este firesc”

 

VIOLETA STANCIU

 


 

Interviu cu Nicolae Dragodănescu, președintele Sindicatului „Valahia” Târgoviște.

Rep.: Când va prelua Primăria Târgoviște activitatea de transport public în Târgoviște de la firma AITT și în ce condiții se va face transferul?

- Potrivit înțelegerii dintre conducerea societății AITT și Primăria Târgoviște urmează ca activitatea de transport să fie transferată, pentru transportul din municipiul Târgoviște, nu și pentru Civitas care se ocupă de transportul în împrejurimi, să fie preluată de către primărie din luna martie. Asta presupune ca, fiind vorba de un transfer și aplicând legile din România și normele juridice ale UE, Primăria Târgoviște să preia toți cei 60 - 70 de salariați cu tot ceea ce înseamnă drepturi și obligați, în speță CCM. Noi am notificat primăria în acest sens și iam cerut chiar să facă un agrement cu noi, pentru că obligația Primăriei este să preia salariați cu drepturi și obligați. Acum așteptăm din partea primăriei confirmarea referitoare la dată și să avem un minim protocol, o minimă înțelegere referitoare la câți vor pleca, cum vor pleca pentru că nu poți să pleci nici prin demisie, nici pur și simplu pentru că te duci afară de la AITT. E o procedură care trebuie foarte atent respectată. Tot cu AITT noi avem executări silite pentru restanțe de drepturi privind acoperirea tichetelor de masă aferente anilor 2017 – 2018 - 2019. Deci suntem în faza de executare silită pentru tichetele de masă aferente anului 2017 – 2018 și suntem în procedura de aplicare de penalități. Am înțeles că Primăria ar fi virat, săptămâna trecută, o sumă de bani din creanța restantă pe care se pare că o are către AITT, iar AITT s-a obligat vineri ca astăzi (n.n ieri) să plătească, la zi, drepturile salariale, cel puțin la nivelul lunii decembrie 2018, inclusiv tichetele de masă pentru care noi neam judecat și pentru care avem un titlu executoriu. Lucrurile sunt foarte încurcate deocamdată acolo și sperăm ca odată cu preluarea activității de către Primărie să intrăm într-o normalitate, pentru că cu toții avem de suferit, și salariații și călătorii, pentru că în continuare, în zilele de sâmbătă și de duminică datorită faptului că sunt lucrători foarte puțini nu se pot efectua toate cursele, în condițiile în care salariații deja fac mai mult față de ce le permite legea să facă ore suplimentare, în condițiile în care nici măcar nu sunt plătite. Deci lucrurile sunt foarte complicate acolo și sperăm să dea Dumnezeu ca Primăria să aibă înțelepciunea necesară să găsească soluții de transfer în primul rând în beneficiul târgoviștenilor și apoi în beneficiul salariaților, adică să le păstreze salariaților drepturile și obligațiile așa cum prevede legea.

Rep.: Aveți semnale că Primăria Târgoviște nu va prelua toți salariații de la AITT?

- Se pare că Primăria nu va prelua tot personalul. Înțeleg, din agrementul încheiat cu AITT, că dorește să preia o parte din mijloacele fixe și mobile, mijloace de transport și salariații necesari efectuării transportului în Târgoviște. Ori, AITT –ul, prin contractul CIVITAS încheiat cu primăriile limitrofe, trebuie să asigure și transportul extraurban. Problema este că noi avem acolo 60-70 de șoferi. Noi încă nu știm cine va fi transferat. Trebuie să avem o convenție încheiată. Primăria trebuie să preia proporțional și personalul care este necesar pentru efectuarea transportului în bune condiții, adică să preia și taxatoare, și mecanici. Nu poți să iei numai șoferi, pentru că atunci când AITT a primit activitatea de transport de la primărie la fel s-a întâmplat, a preluat proporțional din toate categoriile de personal. Problema este că dacă pleacă toți șoferii, cum se va efectua activitatea de transport pe CIVITAS în continuare? Noi așteptăm ca onor Primăria să ne invite la dialog, potrivit solicitării noastre, și să stabilim în detaliu cine vine, cum vine, cum se încetează contractele de muncă, cum se preia, pentru că așa este firesc. Astăzi (n.n ieri) vom afla dacă într-adevăr s-au plătit salariile lunii decembrie, pentru că sâmbătă și duminică oamenii nu au mai vrut să vină la muncă. Iam rugat eu personal să vină la muncă, pentru a nu avea probleme. Dacă nu vor primi salariile aferente lunii decembrie, oamenii nu vor mai lucra sâmbăta și duminica... E o mare problemă.

Rep.: Din informațiile d-voastră, salariații de la AITT vor să treacă la Primărie?

- Oamenii sunt solidari. Ei vor să aibă certitudinea că se va prelua proporțional din toate categoriile. Ei vor să se preia și taxatoarele. Dacă Primăria vrea taxare automată, ceea ce ne dorim cu toții, nu e niciun fel de problemă, dar trebuie să găsim soluții. Eventual, dacă vor fi disponibilizate, fetele respective să primească plăți compensatorii, că așa e normal.