09.08.2018 00:18

Primari "la cuțite" cu DSVSA

Primari
Galerie foto

*„Toți primarii trebuie să identifice terenuri alternative pentru ecarisare, adică să fim pregătiți pentru eventualitatea apariției bolilor și în județul nostru”

*„Unii dintre primari nu au binevoit să dea răspuns, iar alții mi-au dat răspuns că nu au asemenea terenuri, ca și când DSVSA Dâmbovița le-ar fi cerut pentru DSVSA”

Interviu cu dr. Sandu Tolea, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița

 

Violeta Stanciu


 

Rep.: Există riscul ca pesta porcină să ajungă și în județul Dâmbovița? S-au luat măsuri speciale în acest sens?

-Riscul este pentru toată lumea, pentru că sunt opt județe afectate. Noi suntem, cum îmi place mie să spun, cu arma la picior. Întotdeauna am discutat tema pestei porcine africane, nu de acum, județul Dâmbovița lucrează de 4 ani în zona aceasta, pentru a preveni apariția bolii. Mâine (n.n. astăzi, joi, 9 august) avem Centrul Local de Combatere și Prevenire a Bolilor, la nivel de Prefectură, unde vom discuta din nou măsurile care trebuie luate în județul Dâmbovița. Nu avem nicio suspiciune, oamenii trebuie să înțeleagă că pesta porcină africană nu se transmite la om, este clar, dar în populațiile de porci, atât domestici, cât și mistreți, face ravagii, mortalitatea ajungând chiar până la 100% acolo unde apare. Rog cetățenii județului Dâmbovița să ne notifice de orice apariție a unui porc bolnav, a unui porc mort sau a unui porc mistreț mort. De asemenea, vânătorii, acolo unde găsesc porci mistreți morți, să notifice imediat DSVSA, pentru că noi mergem și luăm toate măsurile, respectiv recoltăm probe, facem analize și luăm măsuri de dezinsecție, pentru că la momentul acesta orice porc mort îl putem considera o suspiciune de pestă porcină africană.

Rep.: Deci și DSVSA Dâmbovița este în alertă?

-Toată țara este în alertă, inclusiv județul Dâmbovița. La nivelul unităților administrativ teritoriale din județ, am transmis notificări în acest sens. Toți primarii trebuie să înțeleagă că trebuie să identifice terenuri alternative pentru ecarisare, adică să fim pregătiți pentru eventualitatea apariției bolilor și în județul nostru. Marea majoritate a primarilor mi-au dat răspuns că au identificat terenuri pentru incinerare și pentru ecarisare alternativă, pentru că dacă nu vom putea să dăm foc, să îngropăm animalele respective.. Unii dintre primari nu au binevoit să dea răspuns, iar alții mi-au dat răspuns că nu au asemenea terenuri, ca și când DSVSA Dâmbovița le-ar fi cerut pentru DSVSA. Primarii trebuie să înțeleagă că sunt președinții centrelor locale de sprijin, la nivelul unităților administrativ teritoriale pe care le reprezintă, și prima obligație a dumnealor este să sprijine orice acțiune a DSVSA Dâmbovița, conform legii, iar identificarea acestor terenuri este obligatorie.

Rep.: Care este efectivul de porci la nivelul județului Dâmbovița?

-În fermele comerciale din județ avem undeva la 15.000 de capete. Per total județ avem cam 40.000 de capete, atât la populație cât și la ferme. Avem avantajul că fermele de la noi sunt de dimensiuni mici, de 1000 - 2000 de capete, vorbesc de fermele auttorizate. Nu suntem un județ cum este Tulcea, care a avut numai într-o singură fermă 45.000 de capete de porci care au fost sacrificați.