22.06.2022 00:13

Prevalență de 2,6% la virusurile hepatitice B și C în județul DÂMBOVIȚA!

Prevalență de 2,6% la virusurile hepatitice B și C în județul DÂMBOVIȚA!
Galerie foto

Un studiu efectuat, în cadrul unui proiect european, a scos în relief o situație  îngrijorătoare la nivelul județului Dâmbovița!  În cadrul campaniei de testare pentru depistarea hepatitelor virale B și C au fost testate până acum 13.667 de persoane cu domiciliul în județul Dâmbovița. În urma efectuării testării au fost depistate 357 persoane infectate cu virusurile hepatitice B sau C.

Din cele 357 persoane depistate pozitiv, 206 au infecția cu virusul hepatitic B și 151 sunt infectate cu virusul hepatitic C. Cu o prevalență generală de 2,6% la infecțiile virale B și C, rezultatele înregistrate în cadrul campaniei de testare din județul Dâmbovița indică existența unui bazin silențios de persoane infectate care nu își cunoșteau condiția și care puteau transmite virusul fără a ști. Se observă o prevalență mai mare a infecției cu virusurile hepatitice B și C, raportat la populația testată, în rândul femeilor, respectiv 2,8%, față de 2,3% în rândul bărbaților. 

De asemenea, se observă o prevalență mai mare în rândul populației din mediul urban, respectiv 3,3%, față de prevalența înregistrată în  mediul rural, 2,6%. Din cele 1.013 persoane testate cu domiciliul în mediul urban, 33 au avut rezultat pozitiv la infecția cu virusurile B sau C.  În calitate de coordonator județean al medicilor de familie în proiectul LIVE(RO)2 SUD, dr. Liliana Drugău a apreciat eforturile colegilor înscriși în program.

„Ne-am propus să testăm 10.000 de persoane și deja, la 1 iunie, am depășit cu mult cifra propusă. Am pornit cu convingerea că vom face un lucru bun pentru comunitățile în care muncim, iar cifrele dovedesc cu prisosință acest lucru. Nu pot spune că ne bucură numărul mare de persoane depistate pozitiv, decât prin prisma meseriei de medic, pentru că am putut da șansa acestor persoane sa aibă acces la investigații complexe și tratament de top, oameni care altfel nu ar fi accesat sistemul medical”.

Violeta Stanciu