04.05.2018 00:18

"Presa trebuie sprijinită prin politici publice"


Galerie foto

DECLARAȚIE POLITICĂ

3 mai - ”Ziua Mondială a Libertății Presei”

Presa liberă și independentă este o primă condiție pentru a avea o societate durabilă și democratică

În urmă cu câțiva ani, în timpul dezvoltării rețelelor sociale, a blogurilor și a platformelor de transmisie video în timp real, foarte mulți analiști s-au grăbit să anunțe ”dispariția presei tradiționale”. Zilele trecute am văzut care este pericolul acestor rețele sociale: crearea așa ziselor ”bule sociale” și promovarea de ”fake news”. Pericolul constă în simplul fapt că se încalcă prima lecție pe care o învață un student la jurnalism - informația este concepută, direcționată și distribuită în funcție de ”bulele sociale” într-un mod incomplet și părtaș. Pe scurt, informațiile de pe astfel de platforme nu răspund la cele cinci întrebări de aur ale jurnalismului: Cine? Ce? Când? Unde? De ce? Cum? Nici prima lecție predată la un curs de politologie nu este respectată: se încalcă dreptul cetățenilor de a beneficia de aceeași informație. În momentul în care presa a fost numită „a patra putere în stat”, ea îndeplinea o funcție foarte precisă - oferea informații de calitate în mod egal pentru fiecare cetățean. Or, aceste ”bule sociale”, create de rețelele sociale, ”oferă” informații diferite, în funcție de profilul celui care caută informația. Nu toți cetățenii pot regăsi aceeași informație.

Semnal de alarmă de la UNESCO: Dezvoltarea durabilă depinde de independența presei

Tocmai din acest punct de vedere, mai mult decât oricând, ziua de 3 mai trebuie sărbătorită drept ”Ziua Mondială a Libertății Presei”, așa cum a decis Adunarea Generală a ONU, încă din anul 1991. UNESCO a tras și ea un semnal de alarmă în ultimii ani și a arătat cât de importante sunt accesul la informație și asigurarea libertăților fundamentale ale presei. Accentul a fost pus pe libertatea de informare și dezvoltare durabilă a societății, adică, o țară cu o presă independentă și puternică - este o țară care se poate dezvolta într-un mod durabil. Cred că țara noastră are foarte multe instituții de presă puternice, cu jurnaliști foarte bine pregătiți și care țin la meseria lor și reușesc să facă performanță, indiferent de greutățile prin care a trecut presa la nivel internațional sau național. Fiecare cetățean este liber să aleagă postul TV la care dorește să se uite sau ziarul pe care vrea să-l răsfoiască.

Politici publice în vederea sprijinirii libertății presei

În calitate de deputat, sunt deschisă la propunerile venite din partea instituțiilor media pentru a le veni în ajutor. Se pot gândi politici publice în vederea sprijinirii libertății presei prin mecanisme cum ar fi: - formarea tinerilor jurnaliști; - scutiri de taxe pe profitul reinvestit în formarea angajaților sau în dezvoltarea economică a instituțiilor media; - scăderea costurilor de producție pentru presa scrisă sau audio-video etc. Mă bucur că, indiferent de timpurile grele din punct de vedere financiar sau al dezvoltării rețelelor sociale, România are jurnaliști care țin la etica profesională și care transmit mai departe valorile care au readus România în Europa și în cele mai prestigioase instituții media internaționale. La Mulți Ani, tuturor jurnaliștilor care prețuiesc această meserie liberă și foarte frumoasă! La Mulți Ani, jurnaliștilor din comunitățile mici care își îndeplinesc rolul de ”câine de pază al democrației”! Datorită lor, membrii comunităților locale sunt informați, implicați și mai activi în viața ”Cetății”.

Claudia GILIA, Deputat PSD