16.01.2023 00:15

Premii, proiecte și... Eminescu la Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște

Premii, proiecte și... Eminescu la Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște
Galerie foto

*„Eminescu”, primul spectacol din acest an, dedicat marelui poet și Zilei Naționale a Culturii Române a avut loc duminică, 15 ianuarie, în foaierul teatrului! *Regizorul Mihai Constantin Ranin, managerul TTB, a primit Marele Premiu „60th K-Theater Awards”, un fel de UNITER din Coreea de Sud, pentru promovarea culturii și teatrului coreean în spațiul European *Noul director artistic al Teatrului „Tony Bulandra” Târgoviște este criticul de teatru Marinela Țepuș!

 

Noutăți la Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște! Acestea au prezentate chiar de managerul instituției, Mihai Constantin Ranin, la sfârșitul săptămânii trecute, în ziua de vineri, 13 ianuarie, când a avut loc și prima conferință de presă din anul 2023. De la Mihai Constantin Ranin am aflat că Marinela Țepuș, cunoscutul critic de teatru, este noul director artistic al Teatrului „Tony Bulandra” Târgoviște. Marinela Țepuș este fostul secretar literar și fostul director al Teatrului „Constantin Nottara” din București, dar domnia sa a condus și Teatrul „George Ciprian” din Buzău. Acum Marinela Țepuș este dâmbovițeancă pentru că s-a mutat în județ, iar Mihai Constantin Ranin a declarat despre aceasta că este omul care „știe să se bată pentru lucrurile juste”.

Un alt moment important al conferinței de presă l-a constituit prezentarea de către managerul Teatrului „Tony Bulandra” Târgoviște a premiilor internaționale obținute în cursul anului 2022 de instituția teatrală, cu ocazia schimburilor culturale pe care teatrul le-a avut cu instituții de profil din străinătate, dar și a distincțiilor personale primite de la companii de spectacole din Algeria și Coreea de Sud.

În ziua de Crăciun, Mihai Constantin Ranin a primit Marele Premiu la „60th K-Theater Awards”, un fel de UNITER din Coreea de Sud, pentru promovarea culturii și teatrului coreean în spațiul european. Un alt premiu meritoriu pentru activitatea depusă în slujba teatrului și promovării internaționale a acestei arte a fost obținut de Mihai Constantin Ranin la Festivalul teatrului în deșert „Nopți internaționale” din Algeria.

„Premiul pe care l-am luat în Algeria este foarte interesant pentru că l-am primit din partea guvernatorului Regiunii Sahara și din partea ministrului culturii. M-am simțit onorat pentru că au spus că sunt prietenul culturii algeriene iar acest lucru s-a produs foarte simplu, pentru că noi am fost singura țară din Europa care a invitat o trupă din Algeria”, a spus Mihai Constantin Ranin, managerul Teatrului „Tony Bulandra” Târgoviște.

În ceea ce privește stagiunea, primul eveniment organizat de teatrul târgoviștean în acest început de an a fost „Eminescu”, spectacol de poezie și muzică intrat deja în tradiția teatrului – aceea de a aduce un omagiu geniului poeziei românești –, care a avut loc duminică, 15 ianuarie, în Foaierul Teatrului. Actorii Antonia Ionescu Micu, Camelia Varga, Iulia Verdeș, Liviu Cheloiu, Mircea Silaghi, Florin Georgescu, Andrei Mărcuță, Alex Iezdimir și pianistul Alin Mîrzea l-au celebrat, împreună cu publicul târgoviștean, pe „Luceafărul poeziei românești”. De asemenea un moment îndelung așteptat atât de conducerea teatrului, cât și de public este acela al (re)deschiderii Sălii Mari. Noul director artistic al Teatrului Municipal „Tony Bulandra” a anunțat că vor fi reluate/ refăcute spectacole de succes care nu au putut fi jucate în ultimii ani fie din cauza pandemiei, fie din cauza renovării Sălii Mari.

 

 

Violeta Stanciu