19.01.2023 00:17

Premieră coregrafică la Muzeul "Casa Romanței" din Târgoviște

Premieră coregrafică la Muzeul
Galerie foto

*Momentele coregrafice foarte inspirate, pregătite de gingașele dansatoare, constituie o premieră, care merită consemnată, cu atât mai mult cu cât au onorat poezia eminesciană cântată în romanțe celebre

 

Aseară au trecut pragul Muzeului „Casa Romanței”, cu grație și cu emoție, talentatele balerine de la „Daniela Rotari Ballet Dance Studio” din Târgoviște, împreună cu maestra lor, prof. coregraf Daniela Rotari Pătuleanu. Alături de părinții lor, gingașele dansatoare au vizitat în premieră acest muzeu, unic în România, dar nu doar atât! Momentele coregrafice pe care le-au pregătit pentru acest eveniment constituie o premieră, care merită consemnată, cu atât mai mult, cu cât micuțele balerine au onorat, prin coregrafii foarte inspirate, poezia eminesciană cântată în romanțe celebre: „De ce nu-mi vii” („Vezi rândunelele se duc”), „O, rămâi”, „Sara pe deal”, „Lacul”, „Revedere”.

Evenimentul intitulat „Poezia eminesciană, exprimată prin gest și romanță”, aflat la cea de-a VI-a ediție, a fost organizat de Consiliul Județean Dâmbovița prin Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, pentru a omagia Ziua Culturii Naționale și creația poetului Mihai Eminescu. Momentele coregrafice diafane au însuflețit atmosfera elegantă a saloanelor Muzeului „Casa Romanței” din Târgoviște. Acestea au alternat, foarte inspirat, cu momentele de ghidaj, realizate de muzeograful Andrei Vasiliu, ale cărui prezentări îmbină informații istorice prețioase cu interpretări de fragmente din romanțe de patrimoniu.

În finalul evenimentului, micuțele balerine au primit diplome. Toți participantii la eveniment s-au salutat cu binecunoscuta formulă „Romanța ne unește”, care celebrează virtuțile unioniste ale acestui gen muzical de patrimoniu dedicat promovării poeziei românești și limbii române literare.

 

 

 

 

 

Victor Muntean