23.02.2018 00:18

Prejudiciu uriaș la Corbii Mari

Prejudiciu uriaș la Corbii Mari
Galerie foto

❚ „Eu am făcut demersurile de la începutul anului 2017, am făcut plângere penală împotriva constructorului, a fostului primar și a dirigintelui de șantier”, a semnalat primarul comunei Corbii Mari, Ionuț Bănică ❚ În acest moment, plângerea penală se află la DNA, atât pentru tragerea la răspundere pe partea penală, cât și recuperarea prejudiciului, a mai precizat edilul

 

ANA MARIA POPESCU


Situație fără precedent la Corbii Mari, unde Curtea de Conturi a descoperit un prejudiciu de 1,9 milioane lei după ce fosta administrație a comunei a plătit o serie de lucrări în cadrul proiectului de introducere de rețele de apă, dar… aceste lucrări achitate nu au fost de fapt niciodată realizate de constructor. Prejudiciul constatat de inspectorii Curții de Conturi a mai fost semnalat și în alte rânduri de actualul primar de la Corbii Mari, atunci când a și depus plângere penală împotriva fostei administrații, a constructorului care a încasat banii fără să muncească și a dirigintelui de șantier. Plângerea a fost înregistrată și la DNA, dar primăria a deschis și un proces pe parte civilă pentru recuperarea uriașului prejudiciu de la cei implicați în această „fraudă”.

Alte 633.000 milioane lei vechi, plăți nelegale

Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, edilul de la Corbii Mari, Ionuț Bănică, a făcut o prezentare a situației care creează mari probleme unității administrativ teritoriale, dar și a stadiului în care se află în acest moment proiectul ce privește alimentarea cu apă a localității.

„Din anul 2008 până în anul 2014 am avut în execuție sistemul de alimentare cu apă în comuna Corbii Mari... În anul 2016 a fost contractată o expertiză tehnică și financiară de către vechea conducere ca să poată să scoată la licitație din nou restul de executat la lucrarea de apă... Expertiza tehnică și financiară am primit-o eu când am preluat mandatul și reiese din această expertiză că avem 19 miliarde lei vechi lucrări plătite și neexecutate. Eu am făcut demersurile de la începutul anului 2017, am făcut plângere penală împotriva constructorului, a fostului primar și a dirigintelui de șantier. În acest moment plângerea penală se află la DNA, atât pentru tragerea la răspundere pe partea penală, cât și recuperarea prejudiciului. Am acționat în instanță pe parte civilă constructorul, fostul primar și dirigintele de șantier pentru întreaga sumă. Acest dosar a fost suspendat pentru că firma respectivă se află în faliment. În urma raportului Curții de Conturi, dânșii au consemnat două abateri la sistemul de alimentare cu apă, este vorba de o plată a unei actualizări de preț de 1,25 miliarde lei vechi pe care fostul primar a achitat-o firmei, deși în contractul de lucrări era specificat în mod clar că prețul nu se majorează, nu se modifică, este un preț fix. Au mai descoperit o anomalie la organizarea de șantier de 633.000 milioane lei vechi plăți nelegale, spun dumnealor... Eu am făcut acțiune în instanță pentru recuperarea prejudiciilor în ambele cazuri, iar acum ne judecăm. Din 2008 până în 2014, procentual, erau undeva la 40% plătiți, în realitate lucrări executate sunt în jur de 23%. Curtea de Conturi a văzut și prejudiciul imens, dar având în vedere că făcusem și recuperarea pe partea civilă și recuperarea pe partea penală, nu a mai făcut mențiunea. Până în momentul de față nu avem un răspuns de la DNA, dar sperăm să primim...”, a precizat primarul Ionuț Bănică

Prejudiciul riscă să crească la 3,5 milioane

„De fapt pe noi ne interesează să recuperăm banii, nimic mai mult. Ăsta este obiectivul și vor fi trase la răspundere toate persoanele care au prejudiciat bugetul. Firma care a lucrat este o firmă din Târgoviște, SC CONSRAL, care este în faliment. La lucrarea unde s-a constatat prejudiciul avem plătiți 35 de miliarde lei vechi și din acestea 19 miliarde avem pagubă. Lucrarea trebuie să fie gata, conform contractului de finanțare cu Ministerul Dezvoltării, la jumătatea anului viitor. În acest moment, lucrarea se află în licitație publică, sper să vină cineva să finalizăm lucrarea pentru că altfel o să trebuiască să trecem la pagubă întreaga sumă pentru că Ministerul Dezvoltării va solicita întreaga sumă care a fost acordată Primăriei Corbii Mari, adică 35 de miliarde lei vechi. Mai avem de executat lucrări de 43 de miliarde lei vechi, la care se adaugă partea noastră de cofinanțare de 19 miliarde lei vechi, adică paguba respectivă. Ar fi în jur de 57 de kilometri de rețea, la care se adaugă cămine, vane, stații de pompare... În cei 20% care s-au realizat nu s-a pus decât niște țevi, iar expertul tehnic, unde a săpat, a găsit și anumite probleme... S-au plătit 23 de kilometri de conducte, dar acestea nu există în teren, s-au plătit 5000 de metri pătrați de ciment de piste de avioane, cred că se face referire la cel mai puternic ciment, s-au plătit 1000 de tone de asfalt, 149 de kilometri de parapeți”, a declarat primarul localității Corbii Mari, Ionuț Bănică.