27.02.2015 00:10

Președintele Asociației Palestra a ales tăcerea

Președintele Asociației Palestra a ales tăcerea
Galerie foto

❚ În perioada în care Ciprian Prisăcaru îndeplinea funcția de viceprimar, Consiliul Local Municipal Târgoviște a alocat către Palestra suma de 160.000 lei. Asociația este condusă de un antrenor al clubului Kinder, prezidat de fratele fostului primar interimar, Eduard Prisăcaru ❚ În ședința ordinară din 29 octombrie 2014, pe când primar interimar era același Ciprian Prisăcaru, toți antrenorii de la Kinder au fost numiți ca reprezentați ai CLM în Consiliile de Administrație ale unor unități de învățământ din municipiu. Inclusiv acest Marian Valentin sau chiar fratele Eduard Prisăcaru

COSTIN MIHAI


„Jurnal de Dâmbovița” continuă investigațiile pe subiectul „Palestra”, propus de fostul director de la CS Târgoviște, Bogdan Manole, care i-a cedat deja postul lui Ciprian Prisăcaru. Primul episod al anchetei noastre a stârnit pe lângă un interes enorm și foarte multe reacții, inclusiv din partea cititorilor. „Asociația Palestra a adus bani frumoși în buzunarul unui personaj cunoscut, până mai deunăzi! Sunt tare curios pe unde va scoate cămașa! Atenție, au fost bani publici! Dacă se ține cineva tare pe poziție ies la iveală niște măgării făcute cu bună știință!”, comentează user-ul „rosie” pe site-ul ziarului nostru.

Mult mai dur se exprimă „cititor”, meritând publicate și de aici câteva opinii. „În mod sigur, prin această asociație, s-au deturnat niște fonduri din bani publici și nu puțini. ci 1,1 miliarde!... Cum se face de a găsit să se ocupe de această asociație Palestra, oameni care sunt plătiți de clubul Kinder?... Cum de nu s-a găsit în tot județul Dâmbovița nimeni altcineva, decât un angajat [MARTOR] de la Kinder ? Cine este patron la Kinder? Totul este cusut cu ață albă!”.

Primăria Târgoviște a reacționat imediat

În articolul de zilele trecute am promis că vom analiza dacă au fost respectate prevederile legale în momentul alocării banilor publicilor Asociației Palestra (160.000 lei). Consiliul Local Municipal Târgoviște a acordat asociației suma de 50.000 lei în iulie 2013, pentru Proiectul „Sport în cartier”. În ianuarie 2014, sprijininul financiar a fost de 110.000 lei, 50.000 lei pe același program și 60.000 lei pentru Proiectul „Chindia Kid’s Cup”, numai că președintele Palestra, Marian Valentin, ne-a transmis că ultimii bani nu au mai fost și încasați. Vom verifica și asta. La puțin timp și probabil că deloc întâmplător, pe site-ul Primăriei Târgoviște, a apărut și un regulament pentru finanțările nerambursabile.

E prezentat și un comunicat, venit din partea unei comisii de evaluare și selecție avându-l ca președinte pe Gabriel Cioacă, prin care anunță deschiderea primei sesiune de finanțare a proiectelor, suma alocată fiind de 150.000 lei. Și aici e o pâine de mâncat, dar într-un alt articol, cert e că se va depune o documentație în perioada 23 februarie – 10 martie a.c. Adică s-au impus niște filtre obligatorii înainte ca banii publici să mai ajungă pe la asociații apărute peste noapte. De ce nu a procedat la fel Primăria Târgoviște și până acum?

S-a respectat legea? Aceasta-i întrebarea

Am parcurs site-urile mai multor consilii județene sau primării din țară, unde am sesizat că finanțarea nerambursabilă din fonduri publice a proiectelor sportive se face ca la carte. Acolo nu se dau bani oricum, iată cam de ce ar trebuie să țină cont o asociație de genul Palestra atunci când se solicită fonduri publice. Atenție, trebuie organizat obligatoriu un concurs de proiecte, aviz și Consiliului Județean Dâmbovița! Să începem cu Legea nr. 350/2005 actualizată, privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități non-profit de interes general. Continuăm cu Legea nr. 69/2000 a educației fizice și sportului, cu modificările și completările ulterioare, iar apoi vine obligatoriu Hotărârea Guvernului nr. 884/2001 privind aprobarea Regulamentului de punere în aplicare a dispoziției legii amintite. Urmează Ordinul Agenției Naționale pentru Sport nr. 130/2006 privind finanțarea nerambursabilă din fonduri publice a proiectelor structurilor sportive. Și încă una: Hotărârea Guvernului nr. 1447/2007 pentru aprobarea Normelor financiare în activitatea sportivă, cu modificările și completările ulterioare. Pentru a nu vă încărca prea tare cu astfel de termeni, vom prelucra noi textele de lege.

Așteptăm răspunsuri, domnule președintele Marian Valentin!

Să ne oprim la Ordinul Agenției Naționale pentru Sport nr. 130/2006 și să parcurgem cam ce criterii ar fi trebuit să îndeplinească Asociația Palestra pentru a accesa fonduri publice de la Consiliul Local Municipal. Nu le prezentăm nici aici pe toate, ne oprim doar la câteva. Asociația condusă de Marian Valentin, care este și antrenor la Clubul Sportiv Kinder Târgoviște (prezidat de fratele fostului primar interimar Ciprian Prisăcaru, în momentul alocării banilor doar viceprimar) trebuia să demonstreze că deține un Certificat de Identitate Sportivă și să facă dovada afilierii la federația sportivă națională de specialitate sau la asociația pe ramură de sport județeană. Apoi mai trebuia să participe și cu o contribuție financiară de minimum 10% din valoarea totală a finanțării, având de îndeplinit și multe alte condiții. Plus obligația de a prezenta un decont pentru sumele primite, dar și o mapă cu o documentație destul de stufoasă.

Pe unde mai sunt prinși antrenorii de la Kinder!

Pentru a afla răspunsuri la toate acestea, l-am contactat din nou pe Marian Valentin, președintele Asociației Palestra. Ne-a fost imposibil să obținem un punct de vedere, acesta fiind de negăsit pe telefonul mobil. Am încercat să vorbim cel puțin cu Eduard Prisăcaru, șeful de la Kinder, implicat și el în activitățile de la Palestra (Valentin susține că numai ca voluntar), însă nici aici nu am avut prea mult noroc. Investigația noastră avansează, descoperind multe alte lucruri interesante. Spre exemplu, în ședința ordinară din 29 octombrie 2014, pe când primar interimar era Ciprian Prisăcaru, toți antrenorii de la Kinder au fost numiți ca reprezentați ai CLM în Consiliile de Administrație ale unor unități de învățământ din municipiu. Fratele său, Eduard, apare la Grupul Școlar Electrotehnic „Spiru Haret”, Marian Valentin (!) la Școala Gimnazială „Radu cel Mare”, Dan Tică la Școala Gimnazială „Paul Bănică”, Cosmin Toboșaru la Grup Școlar Industrial „Voievodul Mircea” și Cosmin Lunescu la Grup Școlar „Constantin Brâncoveanu”. Mai sunt și alte nume interesante, precum Chiru Cătălin Cristea, Pavel Babeu, Mihai Tătăranu sau Adrian Baicu, ultimii doi ajunși în ultima perioadă și în structurile clubului Chindia, primul ca vicepreședinte, iar celălalt ca reprezentant al CLM în Adunarea Generală a Asociaților. Și asta nu e tot, vor urma și alte articole pe subiect.

P.S. Așa cum am anticipat, imediat ce a revenit ca director la Clubul Sportiv Târgovi ște, Ciprian Prisăcaru a și primit un „cadou” din partea primăriei. Mai precis, terenul de sub sala de lupte și de box a clubului, de pe strada Doctor Marinoiu nr.14, în suprafață de 657 mp, cedat clubului în folosință gratuită. Oare ce o fi în sufletul fostului director Bogdan Manole?