05.03.2015 00:18

"Povești demonice": 5 scriitori și analiza dintre viață și moarte


Galerie foto

P.D.


Scriitori remarcabili precum Charles Dikens („Ucigașul și fantoma”), Jan Potocki („Povestea lui Thibaud de la Jacquiere”), Charles Nodier („Valea mortului”), Philarete Chasles („Ochiul fără pleoapă”), Gaston Leroux („Omul care l-a văzut pe diavol”) au apărut cu aceste titluri în volumul „Povești demonice”, la Editura Pandora-M din Târgovi ște, în traducerile lui Claudiu Soare și Alina Luca.

Planul comun de intersecție a acestor scrieri îl reprezintă nu numai tematica și subiectele sumbre, ci și psihanaliza profundă a existenței, până la granița dintre viață și moarte, aproape toate capodopere ale literaturii fantastice. Oprindu-ne la polonezul Jan Potocki, menționăm că era arheolog, etnolog, istoric, dramaturg și a publicat celebrul „Manuscris de la Saragosa” în 100 de exemplare, „aproape clandestin”, lucrare din care face parte și povestirea din volumul de față, „o istorisire tipică pentru secolul al XVIII-lea literar”.

Charles Nodier a inaugurat un salon literar, ca director al Bibliotecii l’Arsenal, a cunoscut vârfurile romantismului francez și a fost primit în Academia Franceză. Philarete Chasles a pornit de la meseria de tipograf, a înclinat spre „republicanism”, s-a autoexilat în Anglia și, revenit în Franța natală, a publicat 13 volume de studii remarcabile despre literatura străină. A fost preocupat de subcon știentul și de superstițiile oamenilor și afirma: „Moartea e un fenomen simplu în natură, numai oamenii îl fac înspăimântător. Vorbesc de moartea naturală, care adesea e o dulce ispită”.

În ceea cel privește pe Gaston Leroux, Claudiu Soare, care semnează și prezentarea și notele, menționează: „Nu de multe ori alienarea datorată banilor a fost exprimată în termeni atât de exacți ca în «Omul care l-a văzut pe diavol»”. Despre Charles Dickens vorbesc titlurile, „un scriitor militant, voce a angoasei umane, martorul și judecătorul cel mai feroce al veacului în care a trăit”.